El projecte RADARS arriba a 49 barris de la ciutat

El projecte RADARS arriba a 49 barris de la ciutat

04/02/2020 - 09:38

RADARS. Tanca el 2019 amb un rècord de persones ateses i una xarxa consolidada per ajudar a pal•liar la solitud no volguda

Tanca el 2019 amb un rècord de persones ateses i una xarxa consolidada per ajudar a pal•liar la solitud no volguda

El projecte Radars creix any rere any i es consolida com un programa d’acció comunitària eficaç per detectar i abordar les situacions de solitud no volguda de les persones grans. Radars s’ha implementat a 49 barris de la ciutat, ha atès 2.249 persones i compta amb 3.853 comerços, farmàcies i veïns adherits al projecte.

El 2019, Radars ha arribat a set barris que no comptaven amb aquesta actuació fins ara: Can Peguera i Turó de la Peira, el Poblesec i Font de la Guatlla, i Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona. I també ha incrementat un 28% el nombre de persones ateses respecte el 2018.

Una altre de les dades que cal destacar del 2019 són les 18.090 trucades que han realitzat les 188 persones voluntàries del projecte, amb l’objectiu de millorar l’estat d’ànim de les persones grans, establir un vincle de confiança i animar-les perquè surtin de casa per vincular-se a la comunitat. En aquest sentit, arreu de la ciutat s’han organitzat una trentena d’activitats dirigides a millorar les relacions socials de les persones usuàries i ajudar-les a reconnectar amb el seu entorn més proper.

D’altra banda, les accions de sensibilització cap a la població sobre la problemàtica de la solitud no volguda i les seves conseqüències han propiciat que el projecte RADARS compti amb 3.853 comerços, farmàcies i veïns, així com amb desenes d’entitats i associacions que, a través de les Taules RADARS, participen en la lluita contra la solitud no volguda des dels barris.

Creix el nombre de persones grans soles

L’Informe de salut a Barcelona 2018, publicat per l’Agència de Salut Pública, afirma que  la població més gran de 64 anys creix progressivament i ha assolit la xifra més elevada des de 2001. A més, el nombre de persones de més de 64 anys que viuen soles arriba a un màxim històric (14,8% homes i 27,8% dones). Una altra dada rellevant és que el 16,6% dels homes i el 30,5% de les dones majors de 64 anys  afirmen que en els últims 12 mesos han sentit que els falta companyia sovint o algunes vegades.

Aquesta dades reafirmen la necessitat de treballar per pal·liar els efectes de la solitud no volguda, ja que es tracta d’un problema real i creixent a la ciutat de Barcelona.