L'experiència de les persones sense llar, clau per trobar solucions

L'experiència de les persones sense llar, clau per trobar solucions

28/04/2016 - 19:40

Serveis socials. Un grup de persones sense llar assessoren l’Ajuntament per dissenyar polítiques a fi d’atendre millor el col·lectiu.

Un grup de treball integrat per persones que viuen o han viscut en situació de sensellarisme ajudaran el Govern municipal en el disseny de les polítiques relacionades amb aquest fenomen i per atendre millor el col·lectiu.

Aquest dijous, 28 d’abril, s’ha celebrat la primera trobada amb persones sense llar o que en el passat han dormit al carrer. Aquesta reunió i les següents serviran per recollir propostes a fi d’elaborar un pla de sensellarisme per concretar les necessitats del col·lectiu, millorar-ne l’atenció i “combatre l’estigma que pateixen”, segons ha declarat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. L’objectiu és que aquesta mesura estigui enllestida aquest mateix any.

Ortiz també ha explicat: “Fins ara l’Ajuntament ha treballat amb la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar i creiem que cal fer un pas més per saber quines són les polítiques que no acaben de funcionar i per què moltes de les persones sense sostre no es vinculen amb els recursos de l’Ajuntament.”

A més, la tinenta d’alcaldia s’ha referit al sensellarisme com un fet que “no es pot separar de l’emergència habitacional que es viu a la ciutat de Barcelona”. I ha afegit: “La situació de moltes de les persones que acaben al carrer és fruit d’un desnonament o de la precarietat laboral de famílies que no poden fer front a les despeses d’un habitatge.”

Un dels representants de la taula, Antoni Cortiñas, s’ha mostrat esperançat amb la possibilitat de poder parlar directament amb l’Administració pública “sense intermediaris”. I ha explicat que, com a persones que han viscut sense llar poden “aportar els coneixements per l’experiència viscuda” i “proposar alternatives” pel que fa a aquesta situació.

La creació d’aquesta taula de treball es va anunciar quan l’Ajuntament i les entitats que treballen amb persones sense llar van presentar l’Informe del sensellarisme a Barcelona.

Una altra de les mesures per fer una diagnosi del sensellarisme serà la nit del 18 de maig, en què entitats, Ajuntament i veïns es mobilitzaran per fer un recompte de les persones sense llar a la ciutat, tant les que dormen al carrer com les que ho fan als equipaments. Es tracta d’una iniciativa promoguda per la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), i per primera vegada, aquesta iniciativa tindrà lloc al 100% de la ciutat. Podeu sumar-vos al voluntariat a recompte.barcelona.