La carbassa o carabassa és una hortalissa molt popular en aquesta època que funciona com a aliment i com a decoració. Avui, 26 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de la Carabassa!
La carabassa té el seu origen en els climes tropicals d’Amèrica Central i d’Àsia. A Catalunya se’n produeixen un total d’11.000 tones, la majoria a l’Alt Empordà. És un producte de temporada, i els mesos idonis per al seu consum són de setembre a novembre.
Hi ha moltes varietats de carabassa, que es poden diferenciar per la seva dimensió, forma, color i llavors. Les varietats més reconegudes són la carabassa rabequet (la més coneguda i popular, de mida gran i color taronja), la carabassa violí o cacauet (d’una forma allargada i taronja), i la carabassa confitera (amb polpa blanca i fibrosa). A banda d’aquestes, també hi ha varietats únicament decoratives.
El seu component principal és l’aigua, i és un aliment ric en fibra, vitamines i minerals, per la qual cosa és molt saludable! Avui us donem un parell de consells per gaudir-la al màxim i lluitar contra el malbaratament alimentari: aprofitar la polpa i les llavors.
-Les llavors es poden fregir o torrar al forn i utilitzar-les com a pica-pica o per condimentar amanides o cremes de verdures.
-La polpa es pot aprofitar triturant-la i afegint-la a les cremes de verdures.
Al Mercat de Sant Andreu trobareu la parada Tugas i companyia, on tenen diversos tipus de carabassa, moniatos i castanyes durant aquesta època de l’any! La Montse ens comparteix una recepta per llepar-se’n els dits!
Amb els moniatos ens recomana fer una truita de moniato: fregir el moniato com si fos una patata, barrejar-lo amb ceba, afegir-hi l’ou i llest!
I si no, també pots fer una crema de carabassa o de moniato. Només ho has de bullir, afegir-hi altres verdures com la ceba o el porro (al gust de cadascú), triturar-ho tot amb formatge fresc, i ja pots gaudir d’una crema deliciosa.
Als mercats trobaràs les carabasses senceres, o tallades a trossos grans. Abans de res, et recomanem que et fixis en la seva procedència i prioritzis les de proximitat. Tria les que conservin el peduncle, i com més color carabassa tinguin, més dolces seran!
Si te’n sobra, la pots guardar a la nevera, tant crua com cuita, durant uns quatre dies, i reutilitzar-la per altres receptes. I ara que ja en saps més, aprofita la temporada de carabasses que dura ben poc!
Afegeix un comentari