Arriben les festes de Nadal, i amb elles les nostres llars es vesteixen amb les millors gales, es reviu la il·lusió dels nens i no tant nens, i tornen els retrobaments amb amics i familiars. I és clar! Amb els Nadals arriben també els grans àpats, els torrons, el tortell, el cava, i totes aquelles elaboracions tan bones que les àvies han cuinat durant tants anys.
Sabem que durant aquests dies pot resultar difícil mantenir un ordre en la nostra alimentació i que el nostre pes pot augmentar. Per això hem volgut parlar amb la Júlia Farré, dietista - nutricionista i fundadora del centre de nutrició i psico-nutrició Júlia Farré.
1- No hi ha aliments prohibits, però hem de moderar el seu consum
Portem tot l’any esperant els dolços nadalencs, els canelons de l’àvia, l’escudella… I val la pena menjar-nos-els ara: “Si ens prohibim menjar al Nadal les coses típiques, quan les menjarem? Menjar sí, però amb moderació i només els dies de celebració. Per exemple, els torrons no estan prohibits, però no podem començar a menjar-los al novembre i acabar-los a finals de gener.
A més a més, hem de moderar el consum d’alcohol i apostar per l’aigua com a beguda principal dels nostres àpats. I recorda que si prens alguna copa de vi, et recomanem acompanyar-la d’un got d’aigua.
2- Oblida les dietes per perdre pes abans de Nadal
Si al gener vols mantenir el teu pes, oblida les dietes prèvies molt restrictives. Lluny de fer-te perdre pes, només aconseguiràs un efecte rebot: i és que el teu cos no se sentirà còmode i farà el que pugui per recuperar-lo al més aviat possible. “Una de les claus és fer els excessos de Nadal amb un pes estable”, ens explica la Júlia.
3- Compensar o no compensar?
Compensar després d’un excés depèn de cada persona. En general, si notem que estem empatxats el millor que podem fer és escoltar al nostre cos, i no menjar res o menjar alguna cosa suau.
4- No t’oblidis de l'exercici
Els dies festius no són una excusa per no realitzar exercici físic. Aprofita aquests dies per ser actiu i aconseguiràs beneficis per la teva salut i t’ajudarà a mantenir el teu pis.
5- Aposta per la fruita i la verdura als teus menús
Estem acostumats a menús protagonitzats per les proteïnes als aperitius, entrants i principals. Val la pena modernitzar aquests menús i apostar per les fruites i les verdures. Per exemple, podríem triar un primer plat format per una amanida amb escarola i magrana, productes de temporada amb un alt poder antioxidant. I per les postres, no t’oblidis de combinar la teva safata de torrons amb fruita.
També fora dels dies festius, inclou verdures i hortalisses als teus primers plats: el seu efecte saciant t’ajudarà a menjar menys.
6- No posposis la dieta
Posposar la dieta al gener és perillós, perquè t’estàs donant via lliure per ‘desmadrar-te’ i és possible que arribis a la data d’inici amb uns quants kg de més. És important posar-se en mans d’un professional abans de Nadal, i no per aprimar-nos, sinó per tenir eines, saber escoltar al nostre estómac i passar el Nadal mantenint el nostre pes.
En aquesta línia, la Júlia ens explica que fer una dieta depurativa després de les festes no té cap sentit. Qualsevol dieta baixa en sal i amb molta verdura i fruita ja és depurativa. Els ronyons són els millors depuradors, mengem el que mengem sempre treballen, i per això és fonamental beure molta aigua.
7- Compra de mercat!
Al centre Júlia Farré són partidàries de la compra productes de temporada i proximitat. “Al mercat fas una compra més econòmica i saludable, perquè hi ha producte fresc, no envasat, lluny dels processats i ultra processats”. “Taronges, sardines, llegums… són alguns dels productes que podem trobar als mercats, productes molt més saludables que alguns que podem trobar al supermercat que intenten vendre una cosa que no és amb una etiqueta de màrqueting al darrere”.
Afegeix un comentari