La Castanyada ja és a tocar, i per celebrar aquesta festa, les nostres taules s’omplen de moniatos, castanyes i panellets. Però, des de quan mengem panellets?
Tot i que els experts no es posen d’acord a l’hora de determinar l’origen exacte d’aquests dolços, la resposta possiblement l’hem de buscar en la religió.
A Catalunya, els panellets van aparèixer al segle XVIII, amb els cultes funeraris (ofrenes i àpats) que es feien per honrar als difunts durant la nit de Tots Sants. Les dones elaboraven aquest dolç fet d’ametlla, i junt amb els fruits secs que s’agafaven a la tardor com les castanyes, els portaven a beneir i posteriorment se’ls menjaven.
A més a més, cap a finals de segle es té constància de rifes que es feien a Barcelona en les fires populars, on es sortejaven productes alimentaris com pollastres o dolços. I per aquestes dates es rifaven panellets. Aquest costum va tenir molt èxit, el producte es va revalorar i es va anar estenent a altres poblacions fins que es va convertir en tota una tradició de Tots Sants.
Altres teories apunten que, en ser un producte elaborat amb fruits secs com l’ametlla, possiblement el seu origen sigui àrab.
I avui, de la mà del forn La Torna - que podràs trobar als mercats de Santa Caterina i la Boqueria- et portem una deliciosa de panellets de pinyons!
Ingredients
- 200 g de farina d’ametlla
- 200 g de sucre
- 2 ous
- Pinyons (si són del país, molt millor!)
- Ratlladura de llimona
Preparació
- Barregem la farina d’ametlla, els ous, el sucre i una mica de ratlladura de llimona.
- Fem boletes i les arrebossem amb els pinyonets
- Les pintem amb ou
- I al forn a 200°durant deu minuts!
Bon profit i bona Castanyada!
Afegeix un comentari