Mercat de Mercats, la fira del producte i de la gastronomia de Barcelona, ha arribat avui al barri de la Marina amb una versió adaptada: el Petit Mercat de Mercats! Avui i demà, la fira ofereix activitats per a tota la família, tapes de mercat i productes de proximitat del Mercat de la Marina!
Avui el dia ha començat d’allò més bé! A les 10h hem pogut gaudir d’un esmorzar de forquilla de primera de la mà d’Especialitats Carme: truites, sardines en escabetx, mongetes blanques, botifarra, migas, vi de la terra… Un àpat deliciós per carregar forces per a tot el dia! Si avui us ho heu perdut, no us preocupeu, perquè demà també el podreu gaudir a la mateixa hora!
Zigurat Band ens ha fet gaudir tot el dia amb les seves versions d’allò més animades! Aquesta companyia d’arts de carrer ens acompanyarà els dos dies per fer-nos cantar i ballar sense parar!
El primer taller del dia ha estat el de ‘Pestos de temporada’, amb La Vestale, un productor urbà de menjar ecològic de Barcelona. La Mavi i el Santi han preparat dues classes de pestos: un amb espinacs frescs i formatge i un altre amb alfàbrega, tomàquets secs i tofu. La Mavi ens ha explicat els orígens del pesto, que daten sobre el segle XIX, i ens ha parlat de la recepta original, que consisteix en alfàbrega, pinyons, all i formatge ‘pecorino’. També ens ha ensenyat com hem de triturar les fulles, a poc a poc, perquè ens quedi la textura ideal i puguem apreciar tots els gustos del pesto.
A continuació, hem conegut la Catalunya vinícola amb la Cristina Fernández de la Denominació d’Origen Catalunya. Hem començat amb un vi blanc, l’Idoia, del Celler Can Estruch d’Esparraguera. Ens ha recordat a la fruita tropical, als cítrics, a l’albercoc i la pera… Hem seguit amb un vi rosat, el Viña Esmeralda, del Penedès. Un vi monovarietal, 100% garnatxa negra, net i brillant, amb un color que recorda a la pell de la ceba. Per últim, hem acabat el tast amb un vi negre, el Tossudes, de Vallbona de les Monges. Un vi amb presència i cos, amb un gust molt llaminer. Amb la Cristina hem après a agafar correctament la copa, pel coll; a detectar el color del vi (decantant-lo una mica) i el nivell glicèric (si la llàgrima és persistent significa que el nivell glicèric és gran); a olorar-lo correctament i a oxigenar-lo.
Després de gaudir d’un bon àpat amb les tapes de mercat dels diferents estands (Bodega Pasaje, Bar Iberia, Gastrobar La Masia i Van Van Food), amenitzat amb les actuacions de Zigurat Band, hem assistit a la xerrada de la Marina Monsonís, que ens ha parlat sobre la cuina de barri i ens ha presentat el seu llibre ‘La Cocina Situada’, un diccionari il·lustrat en què explica diferents receptes i les relaciona amb la seva trajectòria i amb les seves experiències personals i familiars. La Marina ens ha parlat de la importància de la cultura de la gastronomia i de procurar cuinar de la forma més ecològica que puguem, tenint en compte les diferents realitats de la societat i demanant el suport de les institucions per fer efectiva aquesta transició cap al producte de proximitat en tots els àmbits i espais.
Els nens i nenes també han tingut el seu lloc a la fira! A la tarda han pogut crear el seu propi collage gastronòmic amb papers de colors. Aquesta activitat, organitzada per El Culturista, ha fet fluir la seva creativitat en el vessant més gastronòmic: han dibuixat i retallat peres, pomes, albergínies... A més, els infants han pogut gaudir durant tot el dia de contes i llibres sobre gastronomia, de jocs de cuinetes i de pissarres per dibuixar.
La música i el ball no han faltat en tot el dia! El Centre Cultural Estrellas Altas, membre de la Unió d’Entitats del barri de la Marina, ha participat a la fira amb actuacions dels grups infantils i juvenils de jazz i flamenc que ens han fet vibrar!
A les 18.30h hem pogut assistir a un taller per llepar-se’n els dits! Ho hem après tot sobre els menuts amb el Borja de Granja Elena, que ha preparat dues de les seves especialitats: callos fregits i cap i pota amb sofregit de ceba, vi ranci i bolets. Dos guisats totalment diferents però igual de deliciosos!
Per acabar el dia, la cantant Clara Gispert ens ha delectat amb la seva veu captivadora. Un concert en directe amb tocs de jazz, swing i hip-hop, amb cançons empoderadores i feministes que lluiten contra el patriarcat.
Un dia rodó en què el producte de mercat ha estat el gran protagonista! Tapes dels bars i restaurants del barri, una barra de begudes i vins, una zona de barbacoes per cuinar el producte fresc venut pels comerciants del mercat, un espai de pícnic per gaudir de les degustacions… Tot preparat per gaudir de la cultura gastronòmica de la ciutat a tots els nivells!
Us esperem demà amb els tallers de dolços de primavera (12h), de smoothies (13.30h), de dibuix i ioga per a infants (16h), de la ratjada (17.30h) i de cerveses (19h). Acabarem la vetllada amb el concert en directe del trio musical Arrels de Gràcia!
Afegeix un comentari