En l'última edició de Mercat de Mercats en Xavier i en Jordi, el seu germà, van participar de nou com a Artistes de Mercat com ja van fer l’any anteior. En aquesta edició ens van parlar de xarcuteria sí, i dels seus productes, però en Xavier ens va explicar com era i com és avui dia la seva parada, amb més de 150 anys d’història. Un homenatge a la feina que van començar ara fa 5 generacions i que encara té molt a dir.
Des del seu mercat del Clot i amb molta il·lusió, els Bou no paren d’innovar i sempre que poden van a fires catalanes, d’arreu de l’Estat i també a l’estranger per aprendre, saber quines noves tendències hi ha en el món de la xarcuteria i des de fa uns anys, també en el món dels formatges. En Xavier n’és un apassionat i ja té un mostrador a la seva botiga que ho denota.
“Vull explicar i posar en valor la feina dels xarcuters. Per exemple a França, un mestre xarcuter és tota una personalitat dins el gremi; una persona entesa, que sempre mira pel producte i per tant, per la matèria primera. Aquí cal també que el públic conegui els professionals que hi ha al darrera de les xarcuteries dels mercats, que som gent experta i que estimem allò que fem”.
I així ho expliquen des de la seva parada: “Nosaltres sempre mirem molt bé el que posem al taulell; si un producte hi és, és perquè nosaltres ho hem decidit amb consciència. Ens agrada anar a l’essència, saber d’on prové, conèixer els productors i també amb els formatges, conèixer el territori i les històries que hi ha al darrere de cada producte”.
Tot això, va dir en Xavier, és una gran feina que el públic ha de conèixer, perquè més enllà dels productes en sí mateixos, hi ha tota una feina prèvia que s’ha de valorar.
Generació a generació:
Volíem saber si després del seu germà i ell hi haurà continuïtat per a les xarcuteries Bou: “A mi m’agradaria molt i és el que intento fer-los entendre als meus fills (2) i el meu germà fa el mateix amb els seus (3). Tot i així, encara són petits, però sí que els hi expliquem com es fan els productes perquè valorin ja des de petits la feina que hi ha al darrera. Que apreciïn els productes no només pel sabor, sinó per l’elaboració i les històries familiars i el territori al que estan lligats.
Ens va dir que sap que és una feina molt sacrificada, i que tot i que a ell li agradaria que els Bou continuessin al capdavant del negoci també espera que fos amb un altre model que els permetés gaudir de l’ofici. “A dia d’avui, crec que nosaltres hem millorat molt respecte la vida que havien de portar els nostres pares i avis, però encara queda per fer si volem que els nostres fills i filles s’enamorin del negoci i de l’estil de vida del mercat i la xarcuteria.”
En tot cas, en Xavier creu que hi ha futur i que els Bou encara tenen molt per mostrar: ‘Sempre estem pensant en nous reptes, avui dia, per exemple, seguim innovant en elaboracions més naturals, mirem molt de produir de manera que els productes de xarcuteria s’adaptin als nous temps: sense greixos, sense lactosa o gluten.. tot això és fruit de la investigació, del sortir del mercat per aprendre de fora i tornar amb noves idees per no parar d’oferir el millor producte’.
width:700]
Afegeix un comentari