Sabies que llancem un de cada tres aliments que produïm, un terç de la producció? Són dades d’Espigoladors, una fundació que treballa per l’aprofitament alimentari de manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
Durant la darrera edició de Mercat de Mercats, ens van explicar que és important anar a comprar amb els cinc sentits. I és que a la natura les formes, colors i mides de les fruites i verdures són diferents, però ens hem acostumat a veure que tots són iguals. Al mercat, no només importa la vista. També ens hem de deixar portar per l’olfacte, amb fruites com el préssec, o el tacte, com estem acostumats amb el meló. I sobretot, ens hem de fixar en el nostre sentit comú: per exemple, una cicatriu a una carabassa no afecta el gust i propietats.
A Catalunya, al sector de la distribució i consum, un 58% del malbaratament es produeix a les llars. Llancem aliments que hem pagat i fins i tot cuinat, per això, avui us volem apropar a alguns consells pràctics per evitar aquest malbaratament, com per exemple les dates consum preferent i de caducitat. Als productes trobem la data de caducitat (té a veure amb la seguretat alimentària, com el pit de pollastre envasat) i la data de consum preferent (relacionada amb les qualitats organolèptiques, com l’olor, la textura o el color). El fabricant es compromet que fins aquella data el producte estarà intacte, com per exemple cafè amb un gran aroma. Un cop passada aquella data, no vol dir que estigui dolent, i aquí el nostre sentit comú torna a jugar un paper important.
Ara bé, hi ha productes sense data de caducitat que poden generar dubtes, com els ous o els iogurts. A l’hora de consumir un ou, el podem posar a un got d’aigua, i si flota voldrà dir que no el podem consumir. I amb els iogurts és encara més fàcil. Si fan olor de iogurt, els podem menjar tranquil·lament!
La creativitat i la flexibilitat a la cuina són importants per connectar amb els cicles dels aliments. Conèixer i respectar la temporada de cada aliment per ser més sostenibles i consumir productes amb més nutrients i més saborosos.
Afegeix un comentari