Ja tenim aquí la Fira Mercat de Mercats! Un cap de setmana ple de tallers, xerrades, activitats infantils, hort urbà, comerços de mercat i estands dels restaurants de la ciutat… Una cita ineludible per a tots els barcelonins i barcelonines que torna després de dos anys d’absència. Aquest any, ho fa a la Plaça de les Glòries per acostar-se més a la ciutadania.
La fira ha inaugurat la seva programació d’actes amb la presentació del llibre ‘Temps de Mercats’, de la periodista Carme Gasull, que ha tingut lloc de 12 a 13h. El llibre es tracta d’una guia receptari de productes de temporada, que compta amb la participació dels comerciants dels mercats, que han escollit ells mateixos els productes i les receptes, que ens recorden com d’important és conèixer l’origen dels aliments i consumir-ne de proximitat. Podeu trobar el llibre al vostre mercat de referència.
Acte seguit, s’ha ofert una xerrada a càrrec d’Espigoladors amb consells per mantenir una alimentació sostenible i per practicar cuina d'aprofitament. Gràcies a aquesta ponència, hem après el concepte del ‘Plat de Harvard’ (meitat fruita i verdura, un quart de proteïna i un quart d’hidrats) i la importància de comprar amb els cinc sentits. A més, ens han ofert consells i trucs pràctics per evitar el malbaratament d’aliments, que ben aviat penjarem al blog perquè els pogueu aplicar a casa vostra!
A les 15h, al taller d’introducció pràctica a la fermentació amb microorganismes, hem après amb l’Àlex Todó com fermentar qualsevol verdura a casa de manera senzilla. Hem utilitzat verdures de productors del mercat per elaborar un pot amb les indicacions de l’Àlex i poder-nos-el endur a casa, on el deixarem fermentar dues setmanes.
De 17 a 18h s’ha celebrat l’acte institucional del WUWM -una organització que té com a finalitat facilitar l’accés del públic a dietes saludables mitjançant el subministrament d’aliments frescos- amb la presència del president Jean-Paul Auguste, que ha recordat que els mercats són també una font de creació d’ocupació entre la gent jove en un moment crític com aquest. Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i Montserrat Ballarín, regidora de Comerç i Mercats, han inaugurat la fira Mercat de Mercats donant les gràcies als comerciants i als patrocinadors. Collboni ha destacat els valors dels mercats municipals, com la sostenibilitat i la capacitat d’adaptar-se a uns canvis econòmics i socials que s’estan produint a un ritme molt ràpid.
Durant l’acte d’inauguració Ballarín va voler donar les gràcies als paradistes que han volgut ser al Mercat de mercats i als seus patrocinadors en un any en que han pogut tornar després de dos anys molt durs. També va recordar que els mercats de Barcelona afronten un futur carregat d’esperança, amb projectes de digitalització i esdeveniments com la Setmana de l’Alimentació Sostenible que reconeixen el protagonisme que tenen avui i han de tenir en l’esdevenidor, afrontant nous projectes de comerç verd i de sostenibilitat alimentària.
A les 18.30h, Groots, empresa especialitzada en agricultura vertical sostenible, ens han explicat com creixen les verdures a la zona de l’Hort Urbà. Els nens i nenes han après el procés de creixement de les plantes i se n’han endut una casa, concretament de col kale, per cuidar-la correctament amb els consells que se’ls hi han ofert.
Paral·lelament, el xef Rafa Antonín (@rafuel55), que compta amb més de 600.000 seguidors a Instagram, ha realitzat un showcooking en directe sota el lema de cuina de mercat. Cuina amb empatia, proximitat, immediatesa, saborosa i propera que tots podem fer a casa nostra. “Com fer el caldo de verdures? Amb el que tinc a la nevera”. El xef ha preparat una truita de patata, i ha destacat els diferents ingredients que se li poden afegir, la cuina d’aprofitament: sobrassada, botifarra, formatge, albergínies, carbassó...
Per acabar de la millor manera el primer dia de la fira, hem participat a les 20h en una taula rodona sobre vins naturals i agricultura biodinàmica, amb Rubén Parera i Òscar Navas. Hem pogut degustar els seus vins naturals i ecològics, mentre els ponents ens han explicat les generacions que han passat per l’empresa i la seva aposta per la qualitat abans que la quantitat. L’Òscar ha parlat des de l’òptica del celler i, el Rubén, des de la de la vinya.
Demà ens espera un dia carregat de showcookings, degustacions, xerrades i moltes sorpreses més!
Aprendrem a fer un ram de flors amb Flors Navarro, a dur una alimentació responsable, a cuinar de forma fàcil i saludable amb el microones amb Lékué i a elaborar cocktails saludables amb Royal Bliss. A més, podrem assistir a un showcooking de postres de tardor amb Sofia Janer, a una degustació de cafès amb Incapto i a un taller de reaprofitament del peix. No ens oblidem tampoc de les activitats infantils de Marinva, de 11.30 a 14.00 i de 15.00 a 20.00, i de l’espai de l’hort urbà, que acollirà demà un taller sobre la digestió de la terra amb Abonokm0 i un altre sobre l’hort amb la cooperativa Tapruna. Podeu consultar l’agenda completa aquí.
No us ho perdeu! Recordeu que ens trobareu d’11.00 a 22h a la plaça de les Glòries per celebrar junts la cuina de mercat i l’alimentació sostenible i de proximitat.
Comentaris
Resposta
No, no fa falta entrada :) Només has d'acudir a la Plaça de les Glòries :) Gràcies per la pregunta.
Afegeix un comentari