Ahir, 29 de setembre, es va celebrar el Dia Mundial del Cor, l’òrgan vital que ens dona vida. Per això és indispensable cuidar-lo a tots els nivells! Seguir una alimentació saludable és una manera important de disminuir el risc de patir malalties que més tard poden desencadenar problemes cardíacs.
Hem parlat amb la dietista-nutricionista Júlia Farré per informar-nos més profundament sobre quina relació té l’alimentació amb el cor, i els aliments que es recomana consumir o evitar per tal d’actuar en l’àmbit de la prevenció.
La Júlia ens comenta que quan parlem de salut del cor i la relació que té amb l’alimentació, ens referim al fet que no hi hagi un problema amb 3 factors de risc fonamentals: el colesterol elevat, la hipertensió, o la diabetis tipus 2. Aquestes malalties acaben afectant la salut del cor, i òbviament una bona alimentació no et deixa exempt de tenir aquests desordres, però et pot ajudar a prevenir-ho d’una manera directa.
Per tant, s’ha de tenir clar que no hi ha aliments que beneficiïn directament al cor, sinó que t'ajudaran a prevenir aquests estats de salut o malalties, que acaben perjudicant el cor.
Cuidar la salut del cor comença des de la prevenció, pensant en què podem fer alimentàriament per tenir uns bons nivells de colesterol, no tenir pics de sucre, ni la tensió alta. Per aquest motiu, la Júlia ens ha donat uns consells per contribuir a la prevenció:
Per mantenir uns bons nivells de colesterol, s’han de consumir greixos saludables. Moltes vegades ens pensem que el millor és consumir poc greix, però no és així! La clau és consumir greixos saludables per tenir el nivell dels greixos bons elevat, i el dels dolents, baix. Alguns aliments que poden ajudar-te són els fruits secs, l’alvocat, el peix blau, les llavors i l’oli d’oliva verge. S’ha d’intentar consumir aquests aliments diàriament, i en quantitat!
Per la tensió alta, l’ideal és consumir aliments rics en potassi i magnesi, i consumir poca sal. Pel que no és recomanable comprar aliments precuinats i processats, ja que tenen molta quantitat de sal. Animeu-vos a cuinar els vostres plats a casa! Alguns aliments que ens ajuden són els vegetals, els llegums, la fruita, la verdura i els tubercles com la patata.
La diabetis de tipus 2 té una relació bastant directa amb el sobrepès i l’obesitat, per la qual cosa primerament s’hauria d’intentar perdre pes. Pel que fa als aliments, s’ha d’evitar aquells que facin pujar ràpidament el sucre a la sang, com els sucs i els dolços, i, per altra banda, potenciar els aliments que alenteixen la digestió, com la fibra, els aliments integrals i els vegetals.
Tot això ha d’anar acompanyat d’un estil de vida actiu, ja que s’ha de pensar que el cor és un múscul que s’ha d’entrenar. Per això, una bona alimentació i l’exercici físic aeròbic moderat o intens seran un punt a favor de la prevenció de malalties cardiovasculars!
I ara, toca cuidar-se i prevenir, que només tenim un cor!
Si teniu qualsevol dubte o consulta podeu visitar la dietista-nutricionista Júlia Farré al seu centre: https://www.centrojuliafarre.es/
Afegeix un comentari