Aquest any en Xavier i en Jordi, el seu germà, participaran de nou com a Artistes de Mercat com ja van fer l’any passat. En aquesta edició ens parlaran de xarcuteria sí, i dels seus productes, però en Xavier ens explicarà com era i com és avui dia la seva parada 'Xarcuteria Bosch', amb més de 150 anys d’història. Un homenatge a la feina que van començar ara fa 5 generacions i que encara té molt a dir.
“Parlarem de l’essència de l’ofici del xarcuter i més concretament, com ha estat la nostra evolució en una parada i un negoci familiar que porta més de 150 anys al servei dels clients del sent elaboradors amb obrador propi i molt arrelats al barri del Clot”.
Des del seu mercat del Clot i amb molta il·lusió, els Bou no paren d’innovar i sempre que poden van a fires catalanes, d’arreu de l’Estat i també a l’estranger per aprendre, saber quines noves tendències hi ha en el món de la xarcuteria i des de fa uns anys, també en el món dels formatges. En Xavier n’és un apassionat i ja té un mostrador a la seva botiga que ho denota.
Per aquesta edició de Mercat de Mercats en Xavier ens diu que potser vindrà acompanyat; ja que parlem de negocis familiars, res millor que venir acompanyat d’una part de la família, els seus pares, que tant van fer per ajudar a fer créixer i evolucionar la Xarcuteria Bosch, ara en mans del seu germà i d’ell.
“Vull explicar i posar en valor la feina dels xarcuters. Per exemple a França, un mestre xarcuter és tota una personalitat dins el gremi; una persona entesa, que sempre mira pel producte i per tant, per la matèria primera. Aquí cal també que el públic conegui els professionals que hi ha al darrera de les xarcuteries dels mercats, que som gent experta i que estimem allò que fem”.
I així ho expliquen des de la seva parada: “Nosaltres sempre mirem molt bé el que posem al taulell; si un producte hi és, és perquè nosaltres ho hem decidit amb consciència. Ens agrada anar a l’essència, saber d’on prové, conèixer els productors i també amb els formatges, conèixer el territori i les històries que hi ha al darrere de cada producte”.
Tot això, diu en Xavier, és una gran feina que el públic ha de conèixer, perquè més enllà dels productes en sí mateixos, hi ha tota una feina prèvia que s’ha de valorar.
Generació a generació:
Volem saber si després del seu germà i ell hi haurà continuïtat per a les xarcuteries Bosch: “A mi m’agradaria molt i és el que intento fer-los entendre als meus fills (2) i el meu germà fa el mateix amb els seus (3). Tot i així, encara són petits, però sí que els hi expliquem com es fan els productes perquè valorin ja des de petits la feina que hi ha al darrera. Que apreciïn els productes no només pel sabor, sinó per l’elaboració i les històries familiars i el territori al que estan lligats.
Ens diu que sap que és una feina molt sacrificada, i que tot i que a ell li agradaria que els Bou continuessin al capdavant del negoci també espera que fos amb un altre model que els permetés gaudir de l’ofici. “A dia d’avui, crec que nosaltres hem millorat molt respecte la vida que havien de portar els nostres pares i avis, però encara queda per fer si volem que els nostres fills i filles s’enamorin del negoci i de l’estil de vida del mercat i la xarcuteria.”
En tot cas, en Xavier creu que hi ha futur i que els Bou encara tenen molt per mostrar: ‘Sempre estem pensant en nous reptes, avui dia, per exemple, seguim innovant en elaboracions més naturals, mirem molt de produir de manera que els productes de xarcuteria s’adaptin als nous temps: sense greixos, sense lactosa o gluten.. tot això és fruit de la investigació, del sortir del mercat per aprendre de fora i tornar amb noves idees per no parar d’oferir el millor producte’.
Els podreu trobar en moltes fires i esdeveniments, des de la Mercè a Barcelona, a la nit de tapes del mercat de Montgat, on també hi tenen una parada. I el que més els hi agradar és participar dels esdeveniments del barri que els ha vist néixer i créixer: al mercat del Clot – i a tot el barri en general- sempre participen dels tasts de nit, de les festes majors... i de moltes altres activitats de les que els hi agradar formar-ne part.
*******
Si els voleu conèixer de prop i parlar amb ells sobre xarcuteria els trobareu Divendres 20 a les 18h a l’estand de l’IMMB a Mercat de Mercats
Comentaris
Xarcuteries Bosch
Soc una entusiasta de tots els valors que transmeten els germans Bou.
Bon producte, tradició, interconnexió amb el veïns del barri, amplitud de mires cap al futur, esforç, treball, honradesa.....
Moltes altres coses us en podria dir, però vull deixar espai perquè sé que no caldrà que en parli jo sola.
Gràcies per persistir en aquest model de futur.
Afegeix un comentari