El raïm és una de les fruites més dolces que podem trobar en aquesta època de l’any, en els nostres Mercats. La dolçor es produeix pel seu contingut en hidrats de carboni senzill, és a dir, sucres. No obstant això, el seu consum és molt saludable, ja que les seves propietats es relacionen amb la prevenció de diverses malalties.
Podem trobar raïm negre o blanc, i dependent del seu color tindrà una composició nutricional diferent que farà variar els seus efectes en l’organisme. El raïm negre posseeix més concentració d’antioxidants i potassi, així serà més indicat per la retenció de líquids i per la circulació en general. En canvi, el raïm blanc conté més quantitat de calci i magnesi, oferint més propietats per la salut òssia.
Per conservar els seus beneficis, es recomana prendre’l sense cuinar, sencer i amb la pell ben neta, ja que aquesta conté nutrients molt profitosos per la nostra salut. També es pot consumir en forma de pansa, en aquest cas, és més utilitzat en dolços i pastisseria.
A Catalunya som productors de raïm per a vinificació, que no vol dir altra cosa que l’art de conrear les vinyes destinades a l’elaboració del vi, però tenim poc raïm de taula. Gairebé el 90% del raïm que produïm es destina a elaborar vi amb denominació d’origen. Les diferents varietats que cultivem beneficien la creació dels diversos tipus de vins: blancs, negres, rosats o vins d’agulla.
Per exemple, la garnatxa és una varietat de cep negra i es fa servir pràcticament a totes les denominacions d’origen de Catalunya. Produeix vins de gamma alta, de color robí, rics en alcohol i d’acidesa baixa.
El xarel·lo, en canvi, és una varietat de cep blanca, tradicional pròpia del Penedès i del Camp de Tarragona. Permet produir diversos estils de vins: joves frescos, vins de criança complexos i vins base per elaborar escumosos. Una altra varietat de cep blanca és el macabeu. Els vins de macabeu constitueixen la base de moltes tipologies diferents de caves elaborats per les DO catalanes.
Per acabar, podem trobar també l’ull de llebre, que és una varietat de cep negra. Aquests raïms es destinen tant a l’elaboració de vins rosats, com de negres joves i en alguns casos, es barregen amb altres varietats per obtenir vins de criança d’alta gamma.
Però quina varietat de raïm trobarem si anem a comprar a la fruiteria? Al Mercat del Guinardó descobrirem la parada de fruita “Carme i Lluís”. Allà en podem trobar de dos tipus, depenent de la temporada: el raïm doña María i el moscatell italià.
El raïm doña María prové d’Alacant i crea uns raïms de grans dimensions, de color groc-verdós, amb gotims de mida gran i forma rodona. Són raïms de gran qualitat i de gust molt dolç. La seva recol·lecció es fa durant els mesos de setembre a novembre. La Carme és el raïm que més recomana. De cara al desembre, aquest tipus de raïm s’acaba, i el que trobarem serà el moscatell italià, que com el seu nom indica prové d’Itàlia. Aquesta varietat no és tan dolça, el raïm és una mica més dur i la pell és més gruixuda.
Tradicionalment, el moscatell italià serà la varietat que trobarem a taula quan celebrem el Cap d’Any.
Afegeix un comentari