El tomàquet és una fruita –sí, és una fruita!- d’estiu, i per tant estem a les acaballes de la seva temporada. Però abans no arribem a la tardor i ens arribin el raïm, els moniatos, les castanyes i els bolets, el tomàquet encara protagonitza els dies de més sol de l’any.
De fet, el dia 16 de setembre se li dedica tot un esdeveniment. La fira Festom, a Castelldefels, té per objectiu que tothom conegui els centenars de varietats, de totes mides i colors d’aquesta fruita vermella per excel·lència.
Però... és un producte només vermell? Està clar que no. De tomàquets n’hi ha de vermells, de verds, de marronosos i fins i tot de grocs –quan va arribar per primera vegada a Itàlia el van batejar com a “pomo d’oro”, és a dir “poma daurada”.
I què ens aporta aquest producte que, de fet, és la fruita més utilitzada en cuina a nivell mundial? Doncs conté molts components beneficiosos pel nostre cos: una gran quantitat d’aigua, hidrats de carboni i minerals com el potassi i el fòsfor. A més també ens aporta les vitamines B1, B3, A, C i E. Un dels beneficis més importants del tomàquet és el seu component antioxidant, que contribueix en la reducció del colesterol. A més a més, actua directament en el nostre sistema digestiu funcionant com a diürètic, depuratiu i regulador de les funcions intestinals.
Lingüísticament el tomàquet també té les seves curiositats... es tracta de la única paraula en català en la qual si se li treu l’accent es converteix, sense necessitat de més canvis, en el seu propi diminutiu!
T’han entrat ganes de menjar tomàquet sense parar? No et preocupis! Aquí tens algunes receptes per llepar-te’n els dits:
Afegeix un comentari