Comprar productes ecològics i de proximitat ja és més que una tendència dels darrers anys. Gairebé la meitat de la població catalana consumeix productes ecològics, tot i que no tothom ho fa de manera diària -només un 5% -, segons apunta un estudi del Baròmetre de Percepció i Consum d’Aliments Ecològics del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat. Però amb la introducció d’aquests aliments als mercats municipals i a les botigues especialitzades, cada cop és més habitual que aquests aliments arribin a les nostres cuines, gairebé un 40% fa la compra ecològica més d’un cop al mes.
Els productes ecològics que ocupen bona part de les cistelles i els carretons dels catalans són les verdures i llegums, la fruita, els ous, la carn, els cereals i la pasta i l’oli tanquen la llista.
L’origen dels productes ecològics també és un aspecte a valorar: els consumidors miren sobretot que siguin de proximitat i per tant, donen molta importància al lloc de producció. Els mercats són un indret clau per trobar aliments de temporada i de km0 i com expliquen molts comerciants, cada cop són més les persones que pregunten pel lloc d’origen abans de decantar-se per un producte.
I, perquè cada cop hi ha més persones que compren productes ecològics? Bàsicament per la salut. Aquesta és la principal raó per la qual més gent s’apropa als productes més naturals, sense additius i de producció local.
Un altre dels aspectes importants és la cura del medi ambient. Els aliments que vénen de més a prop, contaminen menys en el seu transport i els que són de temporada asseguren que s’han elaborat en unes condicions òptimes i sense necessitat de tècniques suplementàries.
Les parades dels mercats i el petit comerç de barri aposten per aquest tipus d’aliments que garanteixen salut i que transmeten la tradició gastronòmica pròpia en cada estació de l’any.
I tu, ja menges ecològic? Quan vagis a comprar, fes salut!
Afegeix un comentari