Des de la Federació Avícola Catalana podem assegurar que la seguretat alimentària, la qualitat i la frescor dels ous i la carn d’aviram que mengem està garantida, però et volem donar alguns consells bàsics per mantenir aquestes propietats a casa durant més temps.
Amb els ous, la clau és mantenir la cadena de fred
En el transport:
• De la botiga a la teva llar, evita els canvis bruscos de temperatura.
A la nevera
• Conserva'ls sempre a la nevera. No és convenient mantenir-los a temperatura ambient, al costat de fonts de calor o amb exposició al sol.
• Treu-los de la nevera just abans d’utilitzar-los. L’important és no trencar mai la cadena de fred.
· Guarda’ls al seu envàs; així, a més de protegir-los contra olors i humitat que es pot produir per condensació o per contacte amb altres aliments, duraran més temps frescos i tindràs sempre a mà la data de consum preferent.
A la cuina:
• No rentis els ous abans de guardar-los a la nevera, encara que és convenient fer-ho (amb aigua només) just abans de la seva preparació.
• No separis les clares dels rovells amb la pròpia closca de l'ou; hi ha separadors de rovell i clara per facilitar aquest procés.
• Evita trencar l'ou directament al recipient on el batis o que contingui altres aliments.
• Un cop trencat, has de cuinar o consumir l'ou al més aviat possible.
Aviram: refredar, netejar, separar, cuinar... i tornar a refredar!
Pel que fa a la carn d’aviram, les normes bàsiques d’higiene són les mateixes que s’han de seguir per manipular qualsevol aliment fresc:
Refredar: Quan arribis a casa, guarda la carn sempre a la nevera, (una temperatura de 5 ºC o menys), preferiblement ben embolicada o al seu envàs original. A part de protegir-la d’agents externs que hi puguin haver a la nevera, també podràs saber sempre la seva data de caducitat i congela-la si veus que està a punt de caducar i no saps si la podràs consumir abans..
Netejar: Cal netejar les superfícies i estris que facis servir durant la manipulació de carn crua abans d’utilitzar-los per manipular aliments cuits o d’altres tipus d’aliments crus, com verdures. No s’ha de netejar mai la carn d’aviram abans de cuinar-la, així evitem riscos de contaminació encreuada causats per esquitxades durant la neteja.
Separar: Evita el contacte de la carn crua amb aliments cuinats o que es consumeixin crus, per exemple, no facis servir el mateix plat que ha contingut la carn crua per dipositar el menjar ja preparat ni les mateixes pinces de cuinar per servir. Separar, separar, separar!
Cuinar: La carn d’aviram s’ha de cuinar sempre (a una temperatura mínima de 75ºC). No s’ha de menjar crua mai, encara que hi hagi alguna moda que ho suggereixi.
Refredar altre cop: Si, un cop cuita, te’n sobra o no l’has de consumir aviat, conserva-la a la nevera i no la deixis a temperatura ambient més de dues hores.
Finalment, recorda que en fer la compra, cal que tinguis en compte que els productes frescos, i, en especial els refrigerats, s’han d’adquirir com més tard millor i intentar que el trasllat del comerç a casa sigui ràpid (i si els pots posar en bosses que mantinguin la temperatura, molt millor!). Al web de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de la Generalitat hi trobaràs molts més consells com aquests per gaudir dels aliments de forma completament segura.
Federació Avícola Catalana (FAC): Qui som?
Des de fa més de 40 anys, representem i donem veu al sector avícola (ous i aviram) a Catalunya, què té un pes molt important a la nostra economia, representant el 12% de la producció final agrària catalana. Treballem conjuntament amb els productors per tal promoure la qualitat de la carn d’aviram i els ous i donar a conèixer els seus sistemes de producció, d’acord amb els més elevats estàndards nutricionals, sanitaris, de qualitat i benestar animal. Més info aquí.
Afegeix un comentari