El passat 21 de desembre va començar l’hivern, i amb l’arribada del fred, la temporada de fruites i verdures canvia. Consumir productes frescos és bo per la salut, ens ajuda a estalviar i serveix per reduir les emissions de diòxid de carboni.
Els productes de temporada s’han cultivat amb el clima que els resulta més idoni per poder completar el seu cicle natural, per aquest motiu, a l’hora de fer la recol·lecció, conserven millor les seves propietats nutricionals, el gust i els seus aromes. Aquests aliments provenen dels agricultors de la zona, no s’han d’importar d’altres països i aquest fet propicia que siguin més econòmics.
Consumir aquest tipus de producte, reduirà la petjada de carboni i la pressió per produir aliments que no toquen per a aquesta època de l’any, d’aquesta manera contribuirem a cuidar el medi ambient i farem la compra de manera més sostenible.
Així doncs, quines fruites de temporada trobarem als nostres mercats, durant el mes de gener? Si ens apropem, descobrirem la prevalença de cítrics com la mandarina o l’aranja; de fruites exòtiques com el kiwi i altres fruites com els plàtans o les xirimoies.
Les mandarines són producte d’origen nacional, el seu consum està molt arrelat a la nostra cultura. Proporcionen grans beneficis per la salut, ja que a més d’aportar vitamines A i C, també contenen nutrients com: fibra, carotenoide i potassi, que ens ajuden a mantenir fort el nostre sistema immunitari.
Si parlem de l’aranja, trobarem que és un cítric al qual no estem tan familiaritzats, però que compta amb unes propietats són molt beneficioses per l’organisme. És una fruita diürètica i abundant en vitamines C i A, propietats que ens ajuden a cuidar l'aspecte de la pell. La seva ingesta acostuma a associar-se a dietes de menys consum calòric.
Els kiwis són coneguts pel seu alt contingut en fibra i vitamina C (més que les taronges), i són molt recomanables si volem afavorir el trànsit intestinal. Si ens agraden els plàtans, durant el mes de gener trobarem els de més gust i qualitat. Aquesta fruita tropical és popular per contenir potassi i és especialment recomanable a l’hora de practicar esport.
Amb un gust dolç i cremós trobarem la xirimoia, una fruita de fàcil digestió, el que la fa molt aconsellable per a persones convalescents, ancians i molt especialment, infants i embarassades.
I quines verdures i hortalisses són pròpies de la temporada de gener? El sabor i la qualitat de les verdures varia enormement depenent de la temporada de l’any en què ens trobem. L’hivern és un bon moment per trobar fulles verdes per les amanides, com espinacs, endívies, escaroles, api i enciam. I també d’hortalisses com pastanagues, carabassons, porros i carxofes.
Després dels excessos dels àpats de Nadal i aprofitant la quantitat de productes frescos i saludables que trobarem a les nostres parades, el consum diari de verdures, fruites i hortalisses, ens ajudarà a construir receptes saludables i de baix contingut calòric.
Si volem afegir proteïna als nostres menús, l’hivern és la millor estació per consumir carn, ja que la gran majoria d’elles estan de temporada, especialment les de caça, però també caps de bestiar i ocells. Pollastre i porc trobarem tot l’any, però ara incorporarem la carn de cérvol, porquet, guatlla, conill, senglar, llebre, perdiu i ànec.
Si som més de mar que de muntanya, els peixos i mariscos que podem consumir seran orades, llenguados, besucs, lluços, tonyina, cloïsses, musclos o navalles, entre una gran varietat que trobarem a les peixateries dels nostres mercats.
Afegeix un comentari