Arriba Sant Jordi, una de les festes populars catalanes més esperades. Aquest any cau en diumenge, però tot i que sigui un dia entre setmana, Sant Jordi té impregnat aquest aire de dia semi-festiu. Tothom surt al carrer. Sí, tothom. Perquè aquell dia ningú es queda a casa tot el dia. Sempre hi ha un moment per sortir a voltar, i sobretot, per tafanejar llibres.
És aquí quan entren en joc els nostres gustos literaris, i on us volem parlar de llibres gastronòmics!
Les editorials presenten novetats, però també reediten grans clàssics sobre gastronomia, menjar, receptes...
“Jamie en casa” és la nova proposta del llibre de receptes d’aquest jove cuiner Jamie Oliver, apassionat del seu hort i del menjar sa. Un amant de la cuina que explica el procés dels aliments des de l’hort fins a la taula, sempre menjant de temporada i productes frescos. Us animeu?
També hi ha blocaires que han traspassat la pantalla i han plasmat en paper les receptes i trucs més desitjats a la cuina. Una bona mostra és la blogger anglesa Ella Woodward que es va iniciar en això de la cuina saludable arrel de patir una malaltia. La seva recuperació a base d’una bona alimentació i la dieta que segueix en el seu dia a dia l’han portat a ser una de les blocaires més llegides i a tenir un dels llibres més desitjats: “Las delicias de Ella –Recetarios”
En la mateixa línia podreu trobar el llibre de @Isasaweis, una blocaire de moda que dóna consells de bellesa i nutrició i que ha publicat un llibre sobre smothies, els batuts saludables: “Mis smoothies favoritos”.
Per a tots els amants de la cuina saludable i de mercat hi ha també alguns llibres irresistibles. Comencem amb Nik Williamson, el fundador del Porridge Café de Londres, qui ha escrit el llibre “Mi bol saludable” amb 90 receptes, seguint la tendència del porridge, és a dir, menjar tot un seguit d’aliments saludables dins un bol. Un recipient que té sentit, perquè està ple de nutrients. Sobretot és un llibre ideal per als vegetarians, però no només! També per a tot aquells que voleu aprendre més sobre aquest tipus d’alimentació.
Seguint en la línia dels autors coneguts que es passen a les dietes saludables i de temporada, tenim l’actriu Sílvia Abril. Ens presenta “Como a mí me gusta” amb una selecció de receptes pròpies que van més enllà d’una alimentació sana i ens descobreixen com la intolerància al gluten i el canvi d’alimentació li va permetre quedar-se embarassada. A més de receptes hi ha trucs i consells per animar-nos a menjar més sa.
Però si el que busqueu són llibres que ens parlin d’alta cuina de manera senzilla i amb receptes que pugueu provar a la vostra cuina teniu moltes propostes que us poden encaixar.
El xef Diego Guerrero, doble estrella Michelin al seu restaurant DSTAgE ha escrit el llibre “Irreductible”, una obra molt personal que recull la seva trajectòria de més de 20 anys entre fogons en 52 receptes. Alhora, explica com fer els guisats de tota la vida, fins les tècniques de cocció de carns i peixos i també les darreres novetats en alta cuina i la seva mirada creativa sobre cuines del món.
I després d’haver cuinat grans receptes pels plats principals potser us podreu inspirar amb els postres de Jordi Roca (de El Celler de Can Roca, 3 estrelles Michelin) que presenta el volum “Anarkia”. Una extensa obra gràfica (amb més de 2.000 fotografies) on es descriuen les tècniques més novedoses per preparar els millor postres. Hi ha 115 creacions i 479 elaboracions que s’expliquen amb 105 processos pas a pas. Una antologia única pels amants del dolç gourmet.
I si el que voleu és tenir la bíblia de la cuina catalana, no us podeu deixar perdre el “Corpus del Patrimoni Culinari Català”. Una compilació de les millors receptes de la nostra gastronomia amb més de 1.130 receptes ordenades alfabèticament que inclouen tot tipus de plats (entrants, primers, segons, postres) que es poden preparar segons la temporada i que s’adreça tant a professionals com a particulars. Després de 8 anys d’investigació, aquesta obra compta amb la participació de més de 400 restaurants i també de gent anònima que hi ha aportat el seu toc personal per recuperar i difondre l’autèntica cuina catalana.
Aquest Sant Jordi no deixis que t’ho expliquin i surt al carrer perquè hi ha molts títols interessants. I ves al mercat un cop hagis decidit què cuinaràs d’entre tanta oferta de llibres i receptaris.
Feliç Diada i felicitats als Jordis !
Afegeix un comentari