Avui és la nit de Sant Joan, també coneguda com la revetlla de Sant Joan. Aquesta tradició se celebra cada 23 de juny per donar la benvinguda a la calor i celebrar l'arribada del solstici d'estiu, coincidint amb la diada del sant.
És la nit més curta i la més màgica de l'any, i és una festa estesa per tot el món, ja que se celebra en diversos punts d'Europa, tot i que a Espanya és viu amb especial devoció.
A Catalunya, és una de les festes populars més arrelades, i durant aquest dia les cançons, les dites, les bruixes i els balls són les protagonistes, tot acompanyat de coques, fogueres, petards i coets.
Les tradicions gastronòmiques de la revetlla varien segons el territori. A Catalunya, històricament, era típic menjar una cassola plena de musclos, acompanya d’un bon cava. A l’estiu és quan aquest mol·lusc és més carnós, per això, molts aprofiten per consumir-ne la nit de Sant Joan.
A les Balears, per exemple, és comú menjar mandonguilles de vedella i macarrons. En canvi, a Galícia, se celebra amb ‘sardiñas’, ‘queimadas’, i rosques amb vi. A Andalusia es menja sardines, pernil, cassola de Sant Joan i pericons i, al País Vasc, sidra i ‘zurracapote’.
Pel que fa a fora d'Espanya, a Portugal són habituals les sardines, el xoriço i els ‘cops de porro’, mentre que a Andorra se celebra amb vi bullit i brou.
Al territori català, per celebrar la revetlla, és costum encendre una foguera des del moment en què es pon el sol fins que torna a sortir. Avui, a la taula, no hi pot faltar la família, els petards i una bona coca!
Bona revetlla de Sant Joan!
Afegeix un comentari