Divendres vam tenir una cita de primera al Mercat del Ninot! I és que el vi i els productes de mercats casen a la perfecció!
Aquest tast de vins maridat amb productes de mercat, organitzat per Mercats amb D.O., va tenir com a fil conductor els cellers dirigits per dones. Així, vam poder gaudir de les explicacions d’Anne Cannan, de Dones del Vi, i de la sommelier Amaia Garcia, del celler Rubió de Sols. A més, tots els productes de mercat provenien de comerços del Ninot regentats per dones: Bacallà Massana, Peix Nuri, Ca la Rat i Xarcuteria Alòs. La Begoña, comerciant d’aquesta darrera parada, va venir a fer cinc cèntims del seu producte.
Vam començar el tast amb Cosmic, un vi blanc elaborat amb raïm de les varietats Xarel·lo (un 85%) i Sauvignon Blanc a la bodega Parés Baltà, situada a la zona del Penedès. Aquest vi fresc i agradable va ser maridat amb una tapa de gorgonzola i mascarpone amb un toc de galeta. Aquests dos formatges (de la Xarcuteria Alòs) es complementen a la perfecció i són ideals per acompanyar-los amb un vi dolç i suau.
El segon vi, el Sòlscarel, del celler Rubió de Sols (Lleida), dirigit per Judit Sogas, és 100% Xarel·lo. L’Amaia Garcia, sommelier d’aquesta bodega, ens va resumir l’elaboració d’aquest vi, tot a mà i amb molta cura, i la seva maduració. Es tracta d’un vi gastronòmic, amb cert cos i criança, que té l’acidesa molt ben compensada. Aquest tast es va acompanyar amb una tapa de botifarra d’ou de truita de patata amb ceba (també de la Xarcuteria Alòs), un producte que casava perfectament amb el vi.
El següent tast maridat va estar protagonitzada pel cava gran reserva del celler Maria Rigol Ordi (Anoia), elaborat amb raïm de les varietats Macabeu, Xarel·lo i Parellada, i per un montadet de carxofa i anxova, de Ca la Rat. Deliciós!
El quart maridatge va consistir en un vi negre de la Conca de Barberà, el Trempat 2020, i una tapa de pastrami, un producte d’origen romanès elaborat amb carn vermella. La Begoña, de la Xarcuteria Alòs, ens va introduir el producte abans de tastar-lo per aprendre'n una mica més. La ruca i l’oli d’oliva de Jaén que acompanyaven el pastrami li donaven el punt herbaci. Una combinació molt fina i equilibrada!
A continuació, els vins Petit Verdot 3055, elaborat amb la varietat Merlot a la bodega Jean-Leon (Penedès), i La Nit de les Garnatxes, del celler Capçanes (Priorat), van estar maridats amb una tapa de luxe: una mandonguilla de vedella (de la Xarcuteria Alòs) i de sípia picada (de Peix Nuri), un mar i muntanya per llepar-se’n els dits! El Ramon Guix, de Mercats amb D.O. i l’encarregat de cuinar les tapes, ens va explicar els seus trucs per elaborar la mandonguilla perfecta!
Per últim, vam posar fi a la vetllada amb un Serras del Priorat, de la bodega Clos Figueras (Priorat). L’Anne Cannan, manager del celler, ens va explicar que el vi està elaborat amb tres varietats: Garnatxa (60%), Granyena (39%) i Cabernet (15%). Aquest vi amb tant de caràcter es va maridar amb una tapa de morro bacallà (de Bacallà Massana) amb una reducció de tomàquet, pebre negre, all i julivert. Tal com ens va detallar el Ramon, es tracta d’una adaptació de la seva recepta familiar de bacallà a la marcelina.
El projecte Mercats amb D.O. compta amb el suport de l'Institut de Mercats de Barcelona, de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i d'Enjoy Wine Barcelona.
Afegeix un comentari