Les noves tendències gastronòmiques han fet canviar els noms i els conceptes que fins ara utilitzàvem quan parlàvem de cuina. Amb la globalització i la modernització de les tècniques de cocció, se’ns obre un món de possibilitats entre fogons.
Van arribar les ‘food trucks’, aquestes camionetes petites que han canviat la carretera per albergar cuinetes de les que surten delícies portàtils. I és que el món gastronòmic ha sabut instal·lar-se allà on se’l demanen. Les persones no van al restaurant, és aquest qui s’apropa a ells en qualsevol tipus d’ambient i esdeveniment.
Que la cuina fusió està de moda, és un fet que ja dura anys. Això ha fet globalitzar els paladars i acostumar-los a sabors d'”allà” i d'”aquí” barrejats en un mateix plat. No sabem fins a on podrem arribar en això de la fusió, però està clar que no li veiem un final... mentrestant, i si encara no heu sucumbit a aquesta moda, podreu seguir gaudint dels productes locals i de temporada als mercats de la ciutat.
Cada cop més volem menjar més local, més orgànic i sobretot, de temporada, per això hi ha molts restaurants que van cap a aquesta tendència i que s’adapten als sabors de la terra i als productes que els hi arriben de ben a prop. El km0 triomfa a la taula!
Aquesta tendència ve de la mà de seguir una dieta encara més saludable que ens faci omplir el nostre rebost de vegetals i fruites fresques que ens aportin sabor, sí, però sobretot els nutrients necessaris per a cada estació de l’any.
Has escoltat el concepte ‘Trashcooking’? Seguint la línia del menjar ecològic el trashcooking és el que coneixem per reaprofitament dels aliments. En la lluita contra el malbaratament cada cop són més els establiments, mercats inclosos, que lluiten perquè no es llenci el menjar i que es pugui reaprofitar tot el que tenim al plat. Si vols conèixer més, pots consultar el web Som Gent de Profit on tindràs idees de com fer plats amb el que t’hagi sobrat d’un àpat anterior o de com planificar la teva compra de manera econòmicament i energèticament sostenible.
La vida saludable s’imposa, no només a l’estiu, sinó ja durant tot l’any. Per això els smoothies, o batuts que barregen fruites, verdures i llavors estan també molts presents en la nostra dieta. Hem introduït aquesta paraula en el dia a dia, i en alguns mercats s’hi ha fet tallers i receptes per aprendre a preparar-los a casa. El concepte de fer un batut també s’uneix al terme que hem explicat abans, ja que permet reaprofitar aliments que comencen a fer-se malbé (com la fruita massa madura) o els vegetals.
La cuina amb flors també és tendència. Les flors no són només decoració, sinó que ens desperten nous sentits i ens fan apreciar més el que tenim al plat. Flors conegudes (com la de carbassó) o noves i amb sabors cítrics o dolços, són la temptació de molts paladars. Els joves, sí, se senten molt atrets pels ‘bowls’ és a dir, el concepte de menjar en un únic plat –bol- totes les parts nutricionals i en la seva justa proporció: allà hi trobem carn, peix, llegums, arròs, vegetals.. tot ben disposat a fer-nos gaudir d’un plat únic ràpid i saborós i sobretot que segueix la gran tendència: ser saludables!
Afegeix un comentari