Avui ens acomiadem de l’onzena edició de la Fira Mercat de Mercats, la segona celebrada a la plaça de les Glòries Catalanes.
Igual que ahir, hem començat el dia amb l’exhibició de la subhasta de peix de la mà de Juan Manuel Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, i de Francesc Leyva, peixater i secretari general de la FEMM (Federació de Mercats Municipals de Barcelona). Esperem que avui, després de ja dos dies de fira, hàgiu estat tots uns experts i hàgiu pogut aconseguir els 5€ de descompte a la peixateria de la fira!
A les 11.30 h ho hem après tot sobre la Fundació Banc dels Aliments i la tasca que duen a terme per posar fi al malbaratament alimentari i a la pobresa alimentària. Ens hi ha aproximat Bosco Fonts, director de la fundació, que ens ha explicat que el 2021, a la província de Barcelona, van repartir 23 milions de quilos d’aliments entre 145.000 persones.
A les 13 h, mentre fèiem gana per dinar, hem descobert les claus i els secrets dels tints de la mà de Pilar Alonso (@latintorista). Allà hem après a reaprofitar pells d’aliments com la de la ceba, convertint-la en un tint natural. Petits i grans han pogut dissenyar el seu propi mocador a través d’estampats diferents segons les eines i elements que empraven, amb un resultat ben colorit i divertit!
Un cop amb la panxa plena de tapes exquisides de restaurants com Can Culleres o Família Nuri, hem assistit a un taller de sushi de salmó noruec amb cogombre i pastanaga de la mà del xef Hung Faig, ambaixador de Seafood from Norway. Després d’aquest taller, se’ns ha obert l’estómac de nou… Deliciós!
I no ens podíem perdre tampoc la xerrada sobre la dieta mediterrània de la mà de la doctora Sara Castro, dietista-nutricionista i membre del Comitè Científic de la Fundació Dieta Mediterrània. L’experta ha desglossat les tres claus d’aquesta dieta: saludable, sostenible i patrimoni cultural. Tal com ha afirmat la Sara, “els mercats juguen un paper clau com a espais per cultivar i transmetre la dieta mediterrània”.
Igual que la resta de dies, a l’espai infantil, els nens i nenes han pogut participar en les activitats d’El Culturista i de Mercabarna. D’11.30 a 13.30 i de 16 a 18.30 h han gaudit del taller ‘5 al dia’, en què es promou la dieta mediterrània i saludable entre els petits de casa. A més, de 16 a 18 h, també han pogut descobrir contes sobre gastronomia i delectar-se amb les narracions de l’actriu i llibretera Laura Bernis.
A les 17.00 h, per pair les tapes i els productes de mercat del dinar, ens hem apuntat a un taller sobre cafè d’especialitat amb Incapto i, a les 18.15 h, a una degustació de vins catalans impartida per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
Avui hem pogut gaudir també dels concerts de Xics’n Roll Band, a les 12 h, i de la Ludwig Band, a les 19h. Hem ballat, saltat i cantat com mai per acomiadar com toca la Fira Mercat de Mercats!
Gràcies per acompanyar-nos aquests tres dies de tallers, showcookings, xerrades, activitats infantils i, sobretot, gastronomia de mercat. Hem omplert la plaça de les Glòries d’una àmplia varietat de productes de proximitat -fruites i verdures, carn, peix, llavors i fruits secs, olives…-, de restaurants de la ciutat i de la saviesa dels experts que han compartit el seu talent i el seu coneixement a l’Aula amb nosaltres. Aquests dies, hem après i reflexionat junts sobre qüestions com el reaprofitament alimentari, la cuina de temporada i la dieta mediterrània. Esperem que hàgiu gaudit molt dels tallers, de la gastronomia i de la música en directe!
Ens veiem l’any que ve a la pròxima edició de la Fira Mercat de Mercats! Ja estem desitjant tornar a celebrar amb tots vosaltres la gastronomia de mercat i de proximitat!
Afegeix un comentari