De totes les consultes que ens fan els consumidors, la que més es repeteix és amb quina freqüència podem menjar ous. Ara que la ciència ha desmentit el mite del colesterol que durant tant de temps va acompanyar l’ou, podem afirmar que en una dieta saludable podem consumir ous diàriament, si no es pateix cap condició mèdica que ho desaconselli.
En el passat, la creença que el colesterol que ingerim amb els aliments causava un increment del colesterol en sang, va ser el motiu de què es recomanés limitar el consum d’ous, cosa que avui ja no es justifica amb arguments científics. Els estudis que s’han realitzat en els darrers anys confirmen que malgrat el seu contingut en colesterol (uns 200 mg per unitat), el consum d’ous no eleva el risc cardiovascular en persones sanes, ja que aporta fosfolípids i greixos insaturats en la seva composició, al costat de vitamines i antioxidants que afavoreixen la prevenció de l’arterioesclerosi.
Per tant, no s’ha de limitar el consum d’ous si no es té una indicació mèdica que ho aconselli, i en general, les recomanacions actuals indiquen que consumir un ou per dia no suposa cap factor de risc en persones sanes. Aquesta era la conclusió de l’estudi realitzat recentment per un equip de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i publicat a la revista científica European Journal of Nutrition, segons el qual “un consum moderat d’ous, fins a un ou al dia, no comporta efectes negatius ni té relació directa amb la supervivència de la població i corrobora les recomanacions dietètiques que compatibilitzen el consum moderat d’ous amb una dieta variada i saludable com és la mediterrània”.
L’ou és un aliment molt nutritiu, fàcil de preparar i digerir, que agrada gairebé a tothom i amb una relació entre qualitat nutricional i preu immillorable. A més, els ous produïts a Catalunya compleixen totes les garanties de qualitat, seguretat, benestar animal i baix impacte mediambiental. En definitiva, hi ha moltes raons per considerar-los un aliment extraordinari i imprescindible en la nostra dieta.
Per això, des de la Federació Avícola Catalana us donem una dotzena de raons per a menjar ous:
1. Aporten proteïna d’alta qualitat per a totes les edats: són un aliment bàsicament proteic i, per tant, indispensable pel desenvolupament i manteniment dels teixits, sobretot durant la infància i l’adolescència.
2. Contenen aminoàcids essencials, que el cos no pot fabricar però que són imprescindibles perquè funcioni correctament.
3. Ajuden a mantenir el bon funcionament del sistema immunològic: són una font rica en vitamina A, vitamina B12 i seleni.
4. Redueixen el risc de patir malalties coronàries: la mateixa vitamina B12 i la colina tenen un paper importantíssim en el manteniment de la salut de tot el sistema circulatori.
5. Ajuden al desenvolupament adequat del fetus durant l’embaràs: la colina i l’àcid fòlic, dels quals els ous tenen un alt contingut, són indispensables per a un òptim desenvolupament del fetus, en especial del cervell i del sistema nerviós.
6. Ajuden a mantenir la visió jove: la vitamina A, la luteïna i zeaxantina ajuden a evitar la degeneració macular, un dels principals causants de la pèrdua de visió en les persones grans.
7. Ajuden a mantenir un pes adequat: només als ous trobem tan poques calories (70) amb tants nutrients necessaris per a l’organisme!
8. Mai t’avorriran a la cuina: hi ha mil i una maneres de preparar-los, ja siguis tot un “cuinetes” o més aviat de nivell subsistència, creatiu o tradicional, amb pressa o amb temps per gaudir cuinant... sempre trobaràs una forma nova de presentar-los.
9. Es cuinen en poc temps: només trigaràs uns minuts a fer un ou ferrat, una truita a la francesa, o uns ous remenats o passats per aigua. El temps ja no és excusa per a no menjar bé!
10. És un aliment per a totes les butxaques: Tenim a l’abast un d’un aliment nutritiu, deliciós, versàtil i econòmic, que es pot trobar fàcilment en gran quantitat d’establiments comercials.
11. De la granja a taula: si apostes pels productes de proximitat, llegint el codi imprès a la closca pots identificar els ous produïts prop de casa teva.
12. Pots triar el tipus d’ou que vulguis: pots escollir el tipus d’ous que més t’agradi o s’adeqüi a les teves preferències: mida, color, sistema de cria, tipus d’envàs, quantitat d’ous a l’envàs... I tots amb la garantia de frescor i qualitat del sistema de producció europeu.
En conclusió, podem dir, i des de la Federació Avícola Catalana ho diem amb orgull, que l’ou és un concentrat de nutrients de gran valor. Com diu el nostre xef més universal, Ferran Adrià, “l’ou és el ravioli natural perfecte” i dins hi guarda un autèntic tresor alimentari.
Afegeix un comentari