A la primavera tot augmenta: les hores de llum, la calor i les collites. No sorprèn, doncs, que sigui una de les estacions més esperades de l’any, perquè, després de l’hivern, “a la primavera, res no és com era”.
El refranyer popular deixa constància de tots els canvis que es produeixen des del març fins al juny, i conèixer-los pot ajudar-nos a saber quins aliments comprar, així com a entendre millor el nostre entorn!
“Pel març, xarxes a la mar”
Al març comença la millor època de l’any per pescar. Com que pugen les temperatures, els peixos s’apropen a la costa i neden més a prop de la superfície. Així, argollar-los és més fàcil, especialment si es tracta de llenguados, raps o lluços.
“Fruita que neix a l'abril, val per mil”
La fruita de primavera és molt preuada: té moltes vitamines i minerals, però, alhora, és molt delicada i dura poques setmanes. Així, mentre que deixem enrere els cítrics d’hivern (tals com les taronges i les mandarines), apareixen fruites molt saludables, dolces i acolorides, com ara els maduixots i les maduixes, les prunes, les nespres, els albercocs, les cireres o els nabius, entre d’altres.
“Pel maig, tot gra és espigat”
Al maig els pagesos comencen a segar i collir allò que han plantat. Després del clima sec i fresc d’hivern, el gra dels pèsols verds, el blat o el comí ha espigat, és a dir, ha crescut. Alhora, també és temporada de recol·lectar faves i safrà.
“Al juny, la sardina en suc”
El peix blau és molt abundant al juny. La sardina és el peix blau per excel·lència al Mediterrani, i al juny està llesta per ser menjada. Cuinar-la al suc és una molt bona opció, ja que no s’asseca (com sí que passa quan es fa a la brasa) i podem gaudir de la seva carn tendra i gustosa, típica d’aquest període de l’any.
En definitiva, a la primavera podem gaudir del peix, els cereals i la fruita, tot mantenint una dieta d’allò més sana i equilibrada. Donem pas, doncs, a una de les estacions més maques i copioses de l’any!
Afegeix un comentari