“Exotisme de proximitat” i “dignificació d’allò quotidià”. Així descriu el cuiner Artur Martínez el segon volum del llibre ‘Temps de Mercats’, escrit per la periodista gastronòmica Carme Gasull.
‘Temps de mercats’ és una petita guia receptari que vol incidir en la pedagogia alimentària que duen a terme tots els agents vinculats als mercats municipals, “un tresor que visibilitza, enforteix, regenera i celebra els lligams entre el camp i la ciutat, durant tot l’any i per temporades”. Es tracta d‘un quadern per consultar diàriament, i està dividit en quatre apartats, coincidint amb les quatre temporades dels aliments: primavera, estiu, tardor i hivern. I és que, tal com recorda l’autora, “els productes de temporada són més bons i, a més, estan millor de preu”.
En aquesta edició de 2022, es dona protagonisme a productes que havien desaparegut dels cultius, dels mercats i de les taules, però que, afortunadament, i gràcies al treball en equip, han tornat a les parades dels mercats i a les taules de cases i restaurants. És el cas dels menuts - la tradició de compra s’ha recuperat gràcies a la popularitat que tenen a molts països africans o d’Amèrica Llatina -, la nyàmera, el fonoll o el sonso.
A banda de les receptes, a les pàgines del llibre hi ha informació sobre els productes i les seves propietats, explicacions sobre com els trobarem als mercats i trucs i consells d’aprofitament, com per exemple fer conserves, brous o sucs i batuts.
La Carme Gasull ens recorda que quan anem al mercat ho hem de fer de manera conscient i demanar consell als comerciants i comerciantes: què em recomanes, com ho cuino? “No hem de tenir por a preguntar i hem de sortir de la nostra zona de confort”.
El llibre, editat per l’Ajuntament de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals (FEMM), compta amb les il·lustracions de Miguel Bustos i ha estat dissenyat per la Laura Armet. A més a més, les receptes tenen l’assessorament de la Laura Hererro, cuinera de l’Aula Gastronòmica del Mercat de Sants, i l’encarregat d’escriure el pròleg ha estat l’Artur Martínez, xef del restaurant Aürt de Barcelona.
Afegeix un comentari