1/2 quilo de bacallà dessalat
1/2 quilo de mongeta petita del Collsacabra cuita.
Pebrots de colors (groc, verd i vermell).
Ceba tendra
Un bon tomàquet gustós
Oli d’oliva verge
Vinagre
Tapenade (olivada)
Porradell (per decorar, totalment opcional).
L’empedrat és una amanida freda d’estiu tradicional de la cuina catalana. Com totes admet variacions, però tradicionalment es fa amb bacallà esqueixat, mongetes, tomàquet, ceba i olives negres. A la nostra hi hem incorporat pebrots de colors i hem canviat les olives negres per una base d’olivada. I tot ben amanit amb una vinagreta. Prepareu un bon pa per sucar!
- Primer de tot coem el llegum com us hem explicat anteriorment.
- Per dessalar el bacallà, el posem en una primera aigua per treure’n l’excés de sal i començar la hidratació del peix (millor dessalar-lo a la nevera i encara més amb aquesta calor que tenim a sobre). Després es fa el canvi d’aigua i es deixa al punt de salaó desitjat. La quantitat d’aigua sol ser el triple del pes del bacallà i el temps varia en funció de la peça. En el cas del bacallà esqueixat, n’hi ha prou fent la remullada la nit abans i un canvi d’aigua l’endemà al matí per tenir-lo a punt pel dinar. De tota manera hi ha tants factors en joc (composició de l’aigua, peça de bacallà…) que la millor manera és tastant-lo fins que li trobeu el punt just de sal que us hi agrada.
- Renteu i talleu a dauets el tomàquet i les hortalisses.
- A la base del plat i posem una cullerada d’olivada
- Damunt les mongetes petites del Collsacabra ja cuites i fredes. Al voltant els dauets de tomàquet, ceba i pebrots.
- I per acabar ho coronem generosament amb bacallà esqueixat (ja dessalat i ben escorregut).
- Ho amanim generosament amb la vinagreta que haurem fet en proporció 3:1 (3 cullerades d’oli per 1 de vinagre). Per fer-la remenem enèrgicament fins que ens quedi una barreja ben integrada.
- Piquem porradell i el posem damunt el bacallà (opcional).
- Un cop a taula ho barregem bé de tal manera que quedin ben amalgamats els gustos de la tapenade (olivada) i la vinagreta amb la resta de ingredients, en compte que no se’ns trenqui el llegum.
Recepta cedida per Nuni Cuinetes @nuni_cuinetes de http://cuinetes.bloks.cat/
Afegeix un comentari