Barcelona, epicentre internacional de l’arquitectura el 2026

Urbanisme i infraestructures. La capital catalana també va ser la seu del Congrés Mundial d’Arquitectura l’any 1996.

L’any 2026 Barcelona serà la seu de l’esdeveniment internacional més important del sector de l’arquitectura, el Congrés Mundial d’Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i, paral·lelament, serà la capital mundial de l’arquitectura UIA-UNESCO. L’elecció de la ciutat per ser l’escenari dels dos esdeveniments reconeix l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatge de Barcelona com a referència internacional i permetrà reflexionar i intercanviar experiències sobre models d’urbanisme i arquitectura com a eines de desenvolupament social i qualitat de vida.

Amb 147 vots, sobre els 129 de l’altra ciutat aspirant, la xinesa Pequín, l’assemblea de la Unió Internacional d’Arquitectes, reunida a Rio de Janeiro (Brasil), ha escollit la ciutat per ser la seu, d’aquí a cinc anys, de l’esdeveniment més important del sector. Amb el lema “One today, one tomorrow”, el congrés prendrà com a exemple la relació de la ciutat i l’arquitectura de la ciutat, reconeguda a tot el món, per debatre sobre un futur viable i sostenible i fer una anàlisi de l’actual context social, mediambiental i econòmic que ajudi a plantejar quins són els reptes de l’arquitectura i definir els instruments per assolir-los.

Paral·lelament, durant tot l’any, a Barcelona també s’organitzaran esdeveniments culturals multidisciplinaris sobre l’arquitectura i l’urbanisme per transmetre la importància d’aquests àmbits a tota la ciutadania. Així, Barcelona se situarà com una ciutat cultural de referència, inclusiva, mediterrània i oberta al món.

La celebració d’aquests esdeveniments suposa una gran oportunitat per enfortir el paper de la ciutat com a centre de producció i pensament de l’arquitectura i del disseny urbà contemporanis. S’aprofundirà en la capacitat que té per millorar la vida de les persones i en els factors vida, benestar i sentit de pertinença social i cultural, així com en la necessitat de fer-los extensibles i rellevants en altres països, com a eina transformadora i de canvi social per avançar cap a les ciutats del futur.

Setanta anys d’història

Els congressos de la UIA se celebren des de l’any 1948 i, en cada ocasió, l’objectiu és abordar els reptes que afronta la societat des del coneixement rigorós que aporten els professionals de l’arquitectura. La ciutat ja va ser la seu d’aquest mateix esdeveniment ara fa just un quart de segle, el 1996. Llavors el lema de l’acte va ser “Present i futurs: arquitectura a les ciutats”, amb un èxit rotund de públic i impacte internacional.