Robots que fan companyia a les persones grans

persones grans. L’Ajuntament de Barcelona vol combatre la soledat de les persones grans amb robots assitencials.

El robot social ARI (Assistent Robòtic Intel·ligent) és un projecte que va sorgir ara fa dos anys en el marc de l’aliança 5G Barcelona i la convocatòria del repte ‘Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia’, llançada per la fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital).

Malgrat la irrupció de la covid-19, que va provocar el retard en el desplegament de la prova pilot, actualment el robot ja ha estat funcionant dos mesos en tres habitatges diferents i durant les properes setmanes s’instal·larà en una desena de llars més. L’objectiu és comprovar en un entorn real fins a quin punt el robot facilita la cura de les persones grans, com ara ajudar-les a mantenir la pauta adequada de medicació o a recordar-li dates d’interès com pot ser una visita mèdica, per exemple.

La barcelonina Margarita Fernández, que té 83 anys, fa dos mesos que hi conviu. El seu company de pis es diu Misty. La Margarita li pregunta quins temps farà, però també altres coses: “Em deia ‘Hola Margarita’, ‘Com has dormit aquesta nit?’, ‘Què has fet el cap de setmana, què penses fer?’, o em preguntava si ja m’havia pres les medecines”.

La previsió de l’Ajuntament de Barcelona és que, un cop finalitzada aquesta primera prova pilot i en el marc de la nova Mesura de govern d’innovació social, el projecte s’estengui a 50 habitatges més.

Cal recordar que a la ciutat de Barcelona viuen aproximadament unes 350.000 persones de més de 65 anys i que 90.000 d’aquestes persones viuen soles, tot i que la previsió és que aquestes xifres segueixin augmentant progressivament durant els propers anys. Els diferents estudis fets fins ara constaten que el 90% d’aquestes persones grans volen quedar-se a casa seva el màxim de temps possible i no anar a una residència o a casa dels seus familiars i, per tant, ginys com el robot social ARI poden facilitar aquesta tasca, coordinant-se amb serveis específics que ja existeixen com el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) o el Servei de Teleassistència Municipal, entre d’altres.

L’ARI és un dels 40 projectes a desplegar durant els propers tres anys inclosos en la nova Mesura de govern d’innovació social: Transformant la realitat per millorar el benestar dels veïns i veïnes de Barcelona. Amb una dotació de 13,5 milions d’euros, es pretén utilitzar la tecnologia i la innovació per donar una resposta el més àmplia possible a la ciutadania en el context de crisi sanitària, econòmica i social provocada per la covid-19.