Cinema

Les pel·lícules reflecteixen les pràctiques i les percepcions socials.  Alguns exemples del temes que es poden veure a les pel·lícules que es suggereixen en aquesta selecció són: els diferents usos del temps segons les classes socials, com el treball esgotador definia a les classes baixes de la primera era industrial mentre que l'atur defineix a les actuals, el temps d'oci, les projeccions de futur o de passat, el paper del treball domèstic realitzat per les dones en el sosteniment de les famílies, la frustració dels projectes vitals de les mateixes, o el paper de les polítiques de benestar en les relacions familiars i personals. 

Direcció: Cosima Dannoritzer
Espanya, 2018
Temes: economia, capitalisme, temps.
Hi ha un nou recurs que tothom vol: el nostre temps. Aquest documental reflexiona al voltant del fet que el nostre temps s’ha convertit en una moneda de canvi i com podem reclamar el control sobre aquest recurs. Si imprimim les nostres targetes d’embarcament o muntem els nostres mobles estem fent que les empreses estalviïn molts diners en despeses laborals. Qui hauria de pagar per tot el que fem de forma gratuïta amb el nostre temps?

Direcció: David Fincher
Estats Units, 2009
Temes: vellesa, pas del temps, amor.
Narra la història d’un home, Benjamin Button, que neix amb 80 anys i rejoveneix a mesura que passa el temps; una manera de transitar per la vida en el sentit contrari del cicle biològic que tindrà repercussions en les seves relacions amoroses.

Direcció: Johannes Schaaf
Itàlia i Alemanya, 1986
Temes: temps, classes socials.
Adaptació cinematogràfica de la novel·la homònima de Michael Ende que explica la història de Momo, una nena que viu a l’extrarradi d’una ciutat italiana. Allà tothom té temps per jugar i saludar-se, per xerrar i ajudar-se els uns als altres. Un dia, Momo s’adona que tothom comença a anar amb presses a tot arreu i descobreix la presència dels Homes Grisos, uns homes que no paren de fumar i que li estan robant el temps a la gent per guardar-lo al Banc del Temps i consumir-lo només ells.

Direcció: Andrew Niccol
EUA, 2011
Temes: temps, classes socials, envelliment.
Pel·lícula futurista que presenta una societat on el gen de l’envelliment ha estat desactivat. Les persones deixen d’envellir quan arriben als 25 anys però transcorregut un any des d’aquest aniversari moren d’un atac de cor si no aconsegueixen «guanyar temps» i omplir els seus «rellotges de vida». Presenta una societat on el temps es converteix en una moneda de canvi i una manera de separar la població en classes socials.

Direcció: Harold Ramis
Estats Units, 1993
Temes: viatges en el temps, amor.
Inexplicablement, el meteoròleg de la televisió local de Pittsburgh es queda atrapat en el temps mentre cobreix el Dia Mundial de la Marmota i comença a viure el mateix dia un cop i un altre. Aquest cicle sense final l’obliga a replantejar-se les seves prioritats i la seva vida.

Direcció: Denis Villeneuve
Estats Units, 2016
Temes: temps, llengua
L’arribada de dotze naus alienígenes desperta el pànic entre la població. Científics de tot el món treballen per saber si els extraterrestres venen en to de pau o tenen previst atacar el nostre planeta. La filòloga, Louise Banks, és l’encarregada de desxifrar el seu llenguatge i poder comunicar-se amb ells. Mentre aprèn el seu sistema lingüístic, Banks comença a percebre de forma diferent la realitat i el concepte del temps; entenent-lo com una construcció no lineal.

Direcció: Diederik Ebbinge
Holanda, 2013
Temes: Paternitats, Masculinitats, Família, Sexualitat, Religió
Matterhorn presenta la història d’en Fred, un vidu calvinista de l’Holanda més profunda i conservadora que decideix adoptar en Theo, un adult amb una edat mental de cinc anys. Una visió de la paternitat, a través d’una història d’acceptació personal on es qüestionen, d’una manera molt saludable, dogmes com la sexualitat, la família o la religió. 

Direcció: Richard Linklater
EUA, 2014
Temes: Infància, Joventut, Família, Masculinitats
Boyhood narra la vida de Mason, dels sis anys fins als divuit. Planteja reflexions entorn dels canvis d’una família moderna i el pas del temps, a més de sobre els diferents models de masculinitat a l’entorn familiar. Contraposa el paper del padrastre (un personatge violent i autoritari) amb el d’un pare menys present i fràgil, però còmplice i obert a les emocions.

Direcció: Cesc Gay
Espanya, 2012
Temes: Masculinitats
Reflexió, en clau de comèdia, sobre la masculinitat a partir de quatre capítols que exploren i radiografien la vida sentimental i amorosa de vuit homes. 

Direcció: Matt Ross
Estats Units, 2016
Temes: Família – Educació
Ben viu amb la seva dona i els seus sis fills als boscos del nord-oest d'Amèrica, aïllats totalment de la vida moderna, de les ciutats i de la societat de consum.
Quan es produeix una tragèdia, la família ha d'abandonar el seu petit paradís, situació que confronta als nens i nenes a l'excitació i als perills d'un món que no els és familiar i a en Ben que es veu obligat a examinar la seva aposta vital. 

Direcció: Kenneth Lonergan 
Estats Units, 2016 
Temes: Família - Joventut 
Manchester frente al mar mostra la història de Lee Chandler que es veu obligat a tornar al seu poble natal després de la mort sobtada del seu germà, havent de fer-se càrrec del seu nebot de 16 anys. De sobte, Lee es veurà obligat a enfrontar-se a un passat tràgic que li va portar a separar-se de la seva esposa i la comunitat on va néixer i va créixer. 

 

Direcció: Erik Gandini
Dinamarca, Noruega, Sueca, 2016
Temes: estat del benestar - polítiques socials - autonomia personal
La societat sueca compta amb un Estat del benestar consolidat que promou l’autonomia individual a través de polítiques socials que donen resposta a les diferents situacions de dependència de les persones. Tanmateix, aquesta enginyeria social ha promogut l’individualisme fins a tal punt que el documental posa en dubte la seva capacitat de produir “felicitat”.   

Direcció: Peter Mullan
Regne Unit, 2010
Temes: Classes socials ? barri - educació - joventut
El relat es centra en la biografia d'un jove que es veu xuclat per la realitat de pobresa i violència del seu barri, oposades totalment a les seves qualitats personals. El lloc i el temps determina el desenvolupament vital dels individus imposant-se a les seves característiques personals.

Direcció: Laurent Cantet 
França, 2008
Temes: Barri - classe social - educació – immigració - joventut – religió
Dins d'un institut d'un barri conflictiu es posen de manifest les diferents realitats d'una societat multicultural com la francesa. La pel·lícula mostra la complexitat de l'aprenentatge en una societat culturalment diversa, cosa que implica diferències de valors i generacionals, i immersa en un procés d'acceleració històric.

Direcció: Javier Corchera
España, 2000
Temes: Classe social - infància ? treball

A través d'un nen que treballa en una cantera el documental dóna veu a infants que no viuen el temps que els toca, que hauria de ser el del joc i l'aprenentatge, mostrant una societat que no els proporciona allò que necessiten.

Direcció: Penny Marshall 
USA, 1988
Temes: Classe social - família - infància - treball
Un nen demana el desig de ser adult per poder gaudir de tos els avantatges que això comporta. El desig s'acompleix parcialment, continua sent un nen però amb cos d'adult descobrint tots que la vida dels adults no és un avantatge per a un infant. El temps viscut només pot ser el present, qualsevol altre projecció crea grans distorsions a la realitat.

Direcció: Gerardo Herrero
España, 2004
Temes: Edat ? família ? treball
Trama entorn a la carrera laboral de dues dones i els efectes que tenen sobre les seves famílies les exigències d'un treball intensiu. La pel·lícula parla de dues dones que han conquerit la seva realització professional i personal, però que qüestionen el model.

Direcció: Oliver 
USA, 1987 
Temes: Treball 
Enmig dels escàndols per abús d'informació financera privilegiada dels últims anys vuitanta, un jove i ambiciós corredor de borsa cau en el joc manipulador d'un superbroker ric i amb èxit. Els diners que es produeixen a Wall Street impliquen un marc laboral en què el temps dedicat al treball ho és tot. Encara que sortim del sistema industrial, el ritme de producció no canvia.

Direcció: Fernando León de Aranoa
España, 2002
Temes: Atur - família – treball 
Relat dels problemes que afecten als habitants d'un poble del nord d'Espanya després de la reconversió de les drassanes que els ha deixat sense feina. Si l'excés de feina deshumanitza a l'individu, la manca d'ocupació i d'expectatives també destrueix l'esperit humà.

Direcció: Vittorio De Sica
Italia, 1948
Temes: Atur ? classe social ? família - treball 
En un suburbi de Roma un obrer a l'atur des de fa dos anys troba una feina, però per poder-la fer necessita una bicicleta, recupera la que té empenyorada, però li roben. Ell i el seu fill passen una jornada angoixant intentant trobar el vehicle. La manca de treball i d'espectatives de futur destrueix també l'esperit humà.

Direcció: Charles Chaplin 
USA, 1936 
Temes: Treball 
Un treballador d'una cadena de muntatge acaba perdent el cap pel ritme excessiu de treball. Parodia de Chaplin sobre la deshumanització que provoca la industrialització i el control de la productivitat.

Direcció: Jon Aynet 
USA, 1991 
Temes: Cura - família - igualtat - maduresa - vellesa 
Ninny Treadgoode és una anciana que viu en una residencia. La casualitat farà que conegui a l'Evelyn Couch, una anodina mestressa de casa. Dues vides tipus a la nostra societat que busquen altres maneres de compartir el seu temps.

Direcció: Fernando León de Aranoa 
España, 2010 
Temes: Cura ? família ? treball 
Marcela una jove amb problemes econòmics troba una feina d'estiu per cuidant a l'Amador, un senyor gran que mor als pocs dies. Ella no pot permetre's quedar-se sense feina i això la posa en un difícil dilema moral. La cura de la gent gran és una de les parts de la vida que més ha canviat amb l'organització del temps i de la família en la vida contemporània.

Direcció: James Ivory
USA i Regne Unit, 1993
Temes: Classe social ? maduresa ? oci ? treball - vellesa
Stevens és majordom a la mansió de Darlington Hall, on els amos i el servei mantenen la seva vida separada però amb una rígida interdependència. La vida del majordom es veu trastocada amb l'arribada de la nova governanta. La pel·lícula il·lustra dues situacions que condicionen l'ús del temps d'una banda la vellesa encarnada en la confrontació del majordom amb el seu pare i de l'altra la posició social, evident en les vides de treball o oci dels diferents habitants de la casa.

Direcció: Patricia Cardoso
USA, 2002
Temes: Educació ? emigració - joventut ? maduresa ? treball
Ana a punt de fer 18 anys, és la primera de la seva familia que pot plantejar-se anar a la Universitat, però la seva procedencia i la lleialtat que sent per a la seva familia la retenen. Carmen la seva mare, que ha tingut una vida molt dura, té posades en ella totes les esperances. El canvi d'estatus social es reflecteix també en l'organització del temps de les protagonistes.

Direcció: Miguel Albadalejo 
España, 1998 
Temes: Barri ? educació - família ? joventut ? maduresa - treball 
Tres generacions d'una mateixa família de classe mitja-baixa conviuen en una mateixa llar. La divisió de rols marca també l'ús que cada un d'ells fa del seu temps.

Direcció: Mathieu Kassovitz
França, 1995
Temes: Classe social – barri
24 hores en la vida de un grup de joves en els suburvis de París. Com la falta de ocupació porta a la violencia i a l'odi.