7a edició del Premi, any 2018

El passat 18 de març va tenir lloc el lliurament de la 7a edició del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps. En aquesta setena edició, van presentar-se 24 candidatures d'empreses i organitzacions que optaven a una de les quatre categories del premi: micro (empreses amb menys de 10 persones treballadores), petita (d'entre 10 i 50 persones treballadores), mitjana (d'entre 51 i 250), i gran (amb més de 250 persones en plantilla).

Les empreses premiades van ser: Blueknow, MOST Enginyers, Mercabarna i Unió de Mútues. El Jurat va atorgar a CT Ingenieros de Catalunya una menció especial com empresa membre de la Xarxa NUST (Nous Usos Socials del Temps).

L'acte de lliurament dels premis, en el marc de la Jornada “Avancem cap a una organització del temps de treball més saludable, igualitària i eficient”, va tenir lloc el passat dia 18 de març de 2019 al Recinte Modernista de Sant Pau. Durant l’acte, la Professora María Ángeles Durán, Doctora en Ciències Polítiques i primera dona guardonada amb el Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política 2018, va presentar la ponència “La innovació en els usos del temps”. Durán va mostrar que tant l'administració pública, com les associacions i les empreses tenen capacitat d'innovació per a millorar l'ús del temps, per a fer-lo més saludable, igualitari i eficient.

El jurat, composat per representants de l'administració local, dels sectors empresarial i sindical, i dels àmbits universitari, cooperatiu i social, després de destacar de forma favorable totes les empreses i valorar les mesures presentades, va acordar atorgar quatre premis i una menció especial.

El premi en la categoria micro (empresa de menys de 10 persones treballadores) va ser concedit a Blueknow, per haver implementat mesures com el teletreball, la flexibilitat horària, la formació en horari laboral, la possibilitat de gaudir de més vacances i tenir en compte la situació de les persones treballadores amb fills/es i familiars a càrrec.

En la categoria petita (10-50 persones treballadores) MOST Enginyers, va ser premiada per haver implementat l’horari europeu de 8.15h a 16.25h amb 30 minuts per dinar, facilitant que les persones treballadores guanyin qualitat de vida.

El premi en la categoria mitjana (entre 51 i 250 persones treballadores) va ser concedit a Mercabarna per haver implementat la jornada intensiva al matí tot l’any pel col·lectiu majoritari amb flexibilitat d’entrada i sortida i mantenint les 37.30h de mitjana setmanal. Es valora la trajectòria de l’empresa que, preocupada per l’accés de la dona al mercat de treball i el relleu generacional, va passar l’horari del mercat de la fruita de la nit al dia en un sector tan complex com l’alimentari.

El premi en la categoria gran (empresa de més de 250 persones treballadores) es va atorgar a Unió de Mútues per haver facilitat, a través del Pla d’Igualtat, un permís de paternitat ampliat per afavorir la corresponsabilitat, un permís retribuït de fins a 10 dies laborals per a la cura de persones dependents i per haver impulsat una guia de beneficis per a que totes les persones hi accedeixin.

La menció especial del premi a empreses membres de la Xarxa NUST es va concedir a CT Ingenieros de Catalunya, per haver implementat el Pla de conciliació de la vida laboral, familiar i personal, un catàleg detallat i sistematitzat de mesures de flexibilitat horària i política de serveis, incorporant eines de seguiment i avaluació.