Barcelona seu del Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps

L’Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps, (IATUR, per les seves sigles en anglès) va celebrar el 43è congrés mundial a Barcelona del 27 al 29 d’octubre de 2021, dins dels actes que formen part de la Time Use Week, co-organitzada, per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona,  la Diputació de Barcelona i  la Barcelona Time Use  Initiative (BTUI) i amb el suport de l’oficina de Barcelona de la Comissió Europea i Parlament Europeu.

Barcelona ha estat pionera al llarg de la història recent en polítiques de temps i aquest congrés celebrat per primer cop a Espanya reconeix i consolida la referència de la ciutat, que va ser la primera en tenir una Regidoria de Nous Usos Socials dels Temps a l’Estat.

El Congrés va tenir per objectiu mostrar els avenços de la recerca i connectar-los amb polítiques del temps concretes i aplicables per la ciutadania. A més a més, enguany, va ampliar la seva vessant científica per incorporar actuacions de polítiques públiques i mostrar de quina manera influeix el factor temps a les organitzacions empresarials. El congrés va tenir dues ponències principals: una, connectant la salut pública i polítiques del temps en l’era post-covid i la segona, sobre la pobresa del temps i especialment, les desigualtats de gènere. Hi participaren les principals persones investigadores i referents de recerca mundial i polítiques del temps com Anne Clémenceau, directora de l’Eurostat i responsable d’enquestes de temps europees i Oriel Sullivan professora de sociologia de gènere a l’Institut de Recerca Social de la University College London (UCL) i  responsable de l’Enquesta Europea Harmonitzada sobre Usos del Temps al Regne Unit el 2014-2015, entre d’altres. Actualment, s’han rebut més de 150 articles.

El congrés s’emmarcà dins dels actes que formen part de la Time Use Week (també coneguda com a “Setmana dels Horaris”, la qual va arribar  a la vuitena edició). Durant la setmana, Catalunya, amb la seva capital Barcelona i la seva metròpoli, va tornar a ser referent de les polítiques de temps saludable. A la Time Use Week  hi participaren imembres de la Comissió Europea i el Parlament Europeu, institucions catalanes i organitzacions, i activistes en els usos del temps, com  Camilla Kring, escriptora i consultora especialitzada en Work-Time-Balance i promotora de l’associació sobre cronobiologia B-society, i la professora i membre de la Societat Espanyola de la Son, Carla Estivill, entre d’altres.

Un dels actes claus de la Time Use Week,  va ser la Declaració de Barcelona per les Polítiques del Temps, la primera declaració política internacional en usos del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps, com un dret de la ciutadania, repartit de manera equilibrada, igualitària, saludable, i eficient,  i formalitza un full de ruta 2022-24 per aconseguir que la UE inclogui recomanacions concretes del dret al temps i es formalitzi l’Agenda Urbana del Temps.

conferència IATUR
Fitxers relacionats: