Barcelona serà la seu del Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps

L’Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps, (IATUR, per les seves sigles en anglès) celebrarà el 43è congrés mundial a Barcelona del 27 al 29 d’octubre, dins dels actes que formen part de la Time Use Week, co-organitzada, per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona,  la Diputació de Barcelona i  la Barcelona Time Use  Initiative (BTUI) i amb el suport de l’oficina de Barcelona de la Comissió Europea i Parlament Europeu.

Barcelona ha estat pionera al llarg de la història recent en polítiques de temps i aquest congrés celebrat per primer cop a Espanya reconeix i consolida la referència de la ciutat, que va ser la primera en tenir una Regidoria de Nous Usos Socials dels Temps a l’Estat.

El Congrés té per objectiu mostrar els avenços de la recerca i connectar-los amb polítiques del temps concretes i aplicables per la ciutadania. A més a més, enguany, ampliarà la seva vessant científica per incorporar actuacions de polítiques públiques i mostrar de quina manera influeix el factor temps a les organitzacions empresarials. El congrés tindrà dues ponències principals: una, connectant la salut pública i polítiques del temps en l’era post-covid i la segona, sobre la pobresa del temps i especialment, les desigualtats de gènere. Hi participaran les principals persones investigadores i referents de recerca mundial i polítiques del temps com Anne Clémenceau, directora de l’Eurostat i responsable d’enquestes de temps europees i Oriel Sullivan professora de sociologia de gènere a l’Institut de Recerca Social de la University College London (UCL) i  responsable de l’Enquesta Europea Harmonitzada sobre Usos del Temps al Regne Unit el 2014-2015, entre d’altres. Actualment, s’han rebut més de 150 articles.

El congrés s’emmarca dins dels actes que formen part de la Time Use Week (també coneguda com a “Setmana dels Horaris”, la qual arriba enguany a la vuitena edició). Durant aquesta setmana, Catalunya, amb la seva capital Barcelona i la seva metròpoli, tornarà a ser referent de les polítiques de temps saludable. A la Time Use Week  hi participaran i científiques, membres de la Comissió Europea i el Parlament Europeu, institucions catalanes i organitzacions, i activistes en els usos del temps, com  Camilla Kring, escriptora i consultora especialitzada en Work-Time-Balance i promotora de l’associació sobre cronobiologia B-society, i la professora i membre de la Societat Espanyola de la Son, Carla Estivill, entre d’altres.

El programa de la Time Use Week (Setmana dels horaris) està estructurat en dos eixos: l’internacional i l’urbà. Dilluns 25 d’octubre se celebraran els debats del temps a escala internacional i europea, els quals inclouen el futur del treball, la reducció de jornada i el de pros i contres a la supressió del canvi d’hora estiu/hivern. I, el dimarts 26, la trobada de polítiques de temps urbanes, en la qual es preveu la participació de més d’una cinquantena de municipis catalans i europeus. Es presentaran les conclusions dels debats de polítiques urbanes que s’han fet durant aquest any, entre d’altres: la ciutat dels 15 minuts, les polítiques del temps aplicades durant la pandèmia i el cronourbanisme com a element de configuració per a unes ciutats més saludables, productives i igualitàries.

Un dels actes claus de la Time Use Week, serà la Declaració de Barcelona per les Polítiques del Temps, la primera declaració política internacional en usos del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps, com un dret de la ciutadania, repartit de manera equilibrada, igualitària, saludable, i eficient,  i formalitza un full de ruta 2022-24 per aconseguir que la UE inclogui recomanacions concretes del dret al temps i es formalitzi l’Agenda Urbana del Temps.