Capital Mundial de les Polítiques del Temps

BARCELONA: CAPITAL MUNDIAL DE LES POLÍTIQUES DEL TEMPS

Barcelona és la primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps durant 2022-2023, així ho ha decidit la Xarxa de Governs i Regionals de les Polítiques del Temps, per la seva llarga trajectòria en l’impuls i gestió de polítiques de temps. A continuació, es presenten les fites històriques en Polítiques del Temps a Barcelona:

 • 2003: Creació de la primera regidoria d’usos del temps de l’Estat Espanyol 
 • 2006: Composició de la reconeguda ​ Xarxa d’Empreses NUST – Nous Usos Socials del Temps amb l’objectiu de compartir i visibilitzar bones pràctiques entre empreses. 
 • 2014: Aprovació del primer Pacte del Temps, un acord de ciutat per a promoure un ús més saludable, igualitari, eficient i sostenible del temps al voltant de 7 eixos estratègics: cures, salut, educació, treball, participació, serveis a la ciutadania i ciutat sostenible.
 • La participació continua activa en xarxes municipals, metropolitanes i internacionals de treball amb altres ajuntaments per a promoure les polítiques del temps a les ciutats.
   

Esdevenir la primera Capital Mundial de Polítiques del Temps és una gran oportunitat per conscienciar a la ciutadania i altres ciutats sobre la importància de l’organització del temps per tal d’aconseguir una vida més saludable, igualitària, eficient i sostenible.

LA XARXA DE GOVERNS LOCALS I REGIONALS PER LES POLÍTIQUES DEL TEMPS 

La Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps va ser creada a Barcelona el 2008, inicialment com a Xarxa de Ciutats Europees per les Polítiques del Temps. Actualment coneguda com a Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, està formada per ciutats com Barcelona, Bogotà, Bolzano, Milà, Estrasburg i la col·laboració de centenars d’organitzacions.   

L’objectiu de la Xarxa és compartir coneixement entre els seus membres, a través de l’intercanvi d’experiències, aprenentatges i bones pràctiques en polítiques del temps per a promoure-les internacionalment. 

La Xarxa està oberta a ciutats i regions metropolitanes de tot el món.
Per tal de generar una major consciència i donar més visibilitat a les polítiques del temps, a més de connectar amb la ciutadania,  es va crear el concepte de “Capital Mundial de les Polítiques del Temps”. Seguint amb aquest impuls internacional, Barcelona ha estat escollida la Primera Capital Mundial de Polítiques del Temps per l’Assemblea General de la Xarxa el febrer de 2022.

OBJECTIUS DE LA CAPITALITAT 

 • Generar una consciència ciutadana a través de campanyes de sensibilització i comunicació.
 • Promoure la visibilitat i sostenibilitat de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, esdevenint l’ambaixadora de la Xarxa en diferents fòrums existents d’arreu del món.
 • Organitzar i participar de forma activa en els esdeveniments internacionals com ara la Time Use Week l’octubre de 2022.   
 • Promoure i consolidar polítiques del temps innovadores a l’Ajuntament de Barcelona i impulsar el Pla d’Acció de la Declaració de Barcelona sobre Polítiques del Temps (2022-2023).

COL·LABORACIÓ INTERINSTITUCIONAL 

Barcelona participa activament amb institucions catalanes en la promoció d’acords i esdeveniments internacionals com: 

ACTES I JORNADES DE PROMOCIÓ DE LA CAPITALITAT 

 • 5 d’abril de 2022: Acte de presentació oficial de Barcelona com a Capital Mundial de les polítiques del temps.
 • 1 de juny de 2022: Polítiques del temps en el món local: experiències, reptes i oportunitats. Primera jornada d’intercanvi de polítiques del temps amb altres ciutats de l’Estat: Beasain, Bilbao, Vila-real, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. 

PRÒXIMS ESDEVENIMENTS

Barcelona prepara un programa d’esdeveniments que tindran lloc durant tot el període de Capitalitat 2022 – 2033 pensat per promoure canvis en l’organització social que millorin les necessitats de la gestió temporal de la vida quotidiana i trobin solucions per guanyar qualitat de vida.

 • Primera Semana Iberoamericana de los Horarios y el Tiempo: Online, del 19 al 23 de setembre del 2022 
 • Time Use Week: Barcelona, del 24 al 29 d’octubre de 2022 
 • Assemblea General de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps: Barcelona, 25 d’octubre de 2022