El Pacte del Temps de Barcelona i la Xarxa NUST participaran a la TIME USE WEEK 2020

El Pacte del Temps de Barcelona i la Xarxa NUST (Nous Usos Socials del Temps) participaran a la TIME USE WEEK 2020 – 7a Setmana dels Horaris que sota el lema “Construint una nova agenda global” tindrà lloc del 23 al 27 de novembre a través d’una plataforma única digital. Concretament ho farà mitjançant l’organització de dos debats, un sobre el dret a la desconnexió digital i un altre sobre els horaris i els usos del temps d’infants i joves.

Entre els dies 23 i 27 de novembre, tindrà lloc la TIME USE WEEK 2020 -7a Setmana dels Horaris organitzada per l’entitat Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Enguany, tot i la situació de crisi sanitària que obliga a la seva celebració en format virtual, la TIME USE WEEK s’ha conceptualitzat amb la mateixa voluntat de rigor d’expertesa i professionalitat que en les edicions anteriors, incorporant una agenda més internacional, amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada mundial del foment i disseny de les polítiques del temps.

El tret de sortida el donaran Carl Honoré, líder del Moviment Slow i membre de l’Expert Lab de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society i Judy Wajcman de la London School of Economics, amb una conversa inaugural amb el títol “Repensant el nostre temps”, que tindrà lloc dilluns 23 de novembre a les 16 hores. Tarda que continuarà amb la inauguració oficial a càrrec de representants de l’entitat organitzadora i les administracions que hi donen suport, i un debat virtual sobre “Mesures legislatives i polítiques de temps en l’era post COVID19” en el que hi participarà, entre d’altres, la gerent de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Berbel.

Dimarts 24 de novembre es posarà el focus en les polítiques locals del temps. En el debat hi participaran representants de les ciutats Rennes i de Bolzano, a més a més de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Després tindrà lloc la Trobada de municipis catalana per la reforma horària, per conèixer i compartir totes les polítiques del temps que es porten a terme a Catalunya. A la tarda serà el torn d’adolescents, joves, pantalles i conciliació familiar.

Dimecres 25 es focalitza en l’àmbit internacional, en concret es faran dos debats, pel matí sobre l’impacte de les polítiques del temps en la consecució de les ODS” i a la tarda sobre la zona horària i el canvi d’hora a nivell europeu, amb professionals i experts d’aquí i internacionals que en donaran el seu parer.

Dijous 26 de novembre, es dedica a les relacions laborals, dia que s’iniciarà amb bones pràctiques empresarials sobre usos del temps. A continuació la Xarxa NUST organitza un debat virtual sobre el dret a la desconnexió digital a les empreses, entre Mònica Sànchez de Henkel Ibérica, Albert Solé de Criteria i Chus López de creaRSA, organitzacions pertanyents a l’esmentada Xarxa. La benvinguda al debat la farà Sònia Ruiz, Directora de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps de l’Ajuntament de Barcelona, i la moderació anirà a càrrec d’Elisa Stinus, responsable de la Secretaria Tècnica de la Xarxa NUST. A la tarda el debat versarà sobre l’impacte de la COVID19 en les polítiques del temps de l’àmbit laboral amb incidència internacional, amb la participació de representants de la Confederació Europea de Sindicats, l’Organització Internacional del Treball, la 4 Day Week Foundation i el Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

Finalment divendres 27 de novembre es dedicarà la sessió matinal a la recerca internacional amb experts com Till Roenneberg, Laura Giurge, Cristina Sànchez Miret, que exposaran els treballs de recerca sobre la incidència de la pandèmia en els hàbits de la societat europea. I continuarà amb la presentació dels usos del temps en la recerca catalana on diferents experts analitzaran els resultats.

I a la tarda, des de l’Ajuntament, i sota el paraigües del Pacte del Temps de Barcelona, es farà una sessió sobre “Els horaris i els usos del temps d’infants i joves”, en la que Mari Corominas, investigadora de l’Institut d’Infància i adolescència, Jaume Aguilar, representant de Moviments de Renovació Pedagògica, Pablo Gracia, investigador del Trinity College de Dublin, i Xavier Peralta, responsable de la Secretaria Tècnica del Pacte del Temps de Barcelona, debatran sobre els usos del temps entre infants i joves, partint de l’Enquesta sobre benestar subjectiu feta per l’Ajuntament de Barcelona, a traves de l’Institut d’infància i adolescència.

A les 4 de la tarda està prevista la cloenda amb la participació de Jaume Collboni en representació de l’Ajuntament de Barcelona, Meritxell Budó, Consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, lgnace Glorieux d’IATUR i Jean-Yves Boulin de Tempo Territorial i Xarxa europea de ciutats i pobles pels usos del temps.

Una programació i uns ponents excel·lents que ens han de permetre aprofundir en la necessitat i oportunitat de construir un discurs global sobre les polítiques del temps, posant el focus des de l’àmbit local fins a l’internacional, amb especial incidència en l’àmbit laboral, i amb una mirada sistèmica i transversal del temps com a factor clau en la millora del benestar de la ciutadania, en línia amb el nou context socioeconòmic i els objectius de l’agenda 2030.

Podeu consultar la programació sencera i inscriure-us en el següent enllaç.