Jornada Democratitzant la Cura a Barcelona

Prop de 200 persones procedents de l’Ajuntament de Barcelona, d’empreses i entitats del tercer sector, d’universitats i d’altres col.lectius que treballen en l’àmbit de l’economia de les cures van participar a la jornada.

La jornada va iniciar amb una taula inaugural a càrrec de Laura Pérez (Regidora de Feminismes i LGTBI), que va fer una introducció de la Mesura de Govern per la Democratització de la Cura a Barcelona. A continuació, es va presentar l’estudi “Economia de les cures i política municipal: cap a una democratització de la cura a la ciutat de Barcelona”, on es va posar de relleu el caràcter innovador d’aquesta mesura així com la seva necessitat, per tal de que des de la municipalitat es pugui contribuir al reconeixement i a la socialització de les cures. Seguidament, es van donar a conèixer un estudi comparatiu sobre models de provisió de cures a les persones i suport a la llar i dos estudis sobre els impactes en la salut de les persones que cuiden.

Després, es van celebrar taules per eixos on es va debatre sobre els reptes, dificultats i fortaleses de l’organització de les cures. En aquestes taules van participar persones de l’Ajuntament de Barcelona i d’entitats i col·lectius que treballen en les cures que van mostrar les seves experiències i projectes en relació a: el reconeixement de la centralitat de la cura; l’empoderament de les persones proveïdores i de les persones receptores de cura; i la socialització de la responsabilitat vers la cura.

Durant la jornada també vam tenir l’actuació artística d’Art i Part, centrada en la importància de visibilitzar les cures.

En breu, estarà disponible la memòria de la jornada, on podreu consultar les principals idees que es van debatre així com tenir accés a la informació i documentació de les experiències i actuacions que es van presentar. També estaran disponibles les càpsules dels vídeos de la jornada.

Volem agrair a totes les persones que van estar a la jornada la seva participació. L’afluència a l’acte va mostrar la necessitat de crear espais on es pugui reflexionar i debatre sobre la importància de reconèixer les cures, de que no es resolguin fent ús de desigualtats, de fer visible el que és invisible i d’avançar cap a una responsabilitat social de les cures