La “Setmana dels Horaris” serà més internacional que mai

 

La setena edició de la Setmana dels horaris tindrà lloc del 23 al 29 de novembre sota el lema “Constuint una nova agenda global / Building a new global agenda”. Es tracta d’un esdeveniment que vol ser un espai de discussió de referència a nivell internacional sobre l’ús del temps, amb seu a Catalunya i capital Barcelona. L’edició d’enguany serà més internacional que mai ja que canvia el nom a “Time Week Use” i comptarà amb una vintena de ponents d’arreu del món i 5 taules en anglès.

L’objectiu de la iniciativa és “connectar les institucions públiques, les organitzacions, la societat civil i la recerca per avançar plegats cap a millor ús del temps, compartir experiències i coneixements entre disciplines i àmbits d’actuació diferents que treballen en usos del temps i impactar en l’agenda mediàtica i política internacional i en el discurs de polítiques del temps per a prioritzar aquestes polítiques en l’agenda global”.

La organització espera aconseguir la participació de més d’un centenar de representants de municipis de tot Catalunya. Aquesta edició, però, també vol aconseguir una major projecció internacional i per això hi tindran lloc 5 taules rodones en anglès i més de 20 ponents internacionals. Entre les persones participants confirmades destaquen Joeri Minnen, representant de l’Associació Internacional de la Recerca pels Usos del Temps (IATUR); Jean-Yves Boulin, co-coordinador de Xarxa de Ciutats Europees pels Usos del Temps o Ticia Luengo, co-fundadora de Betere Tijden i activista internacional per un millor ús del temps.

Des de la Barcelona Time Use Initiative s’ha avançat que el contingut de la Setmana es desgranarà “al voltant de 9 temes específics, com ara les mesures polítiques i legislatives que impulsin les polítiques del temps i els ODS o com els europeus encarem el dilema de supressió de l’horari d’hivern/estiu, i que inclou com a un dels més novedosos l’anàlisi de com ha impactat la crisi de la COVID-19 en els usos del temps, focalitzant-se específicament en el teletreball i el debat al voltant de la setmana laboral de 4 dies”.

La Setmana dels Horaris és fruit de l’acord interinstitucional entre l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona.  Segons la Barcelona Time Use Initiative “l”objectiu és doncs a fer de Catalunya un punt de trobada mundial de les polítiques d’usos del temps i aconseguir que la UE i les NNUU facin recomanacions per a l’impuls de les polítiques del temps d’abast mundial per tal de promoure la consideració dels nous usos del temps com a factor clau i transversal per a una vida saludable arreu”. També inclourà “actes a nivell local, amb la participació de diverses institucions, com una trobada de ciutats catalanes, una taula internacional sobre polítiques locals d’usos del temps, així com un diàleg sobre bones pràctiques amb empreses catalanes punteres en la introducció de mesures de temps per a visibilitzar el fet que les empreses privades també tenen un paper cabdal en un millor ús del temps”.

L’esdeveniment servirà com a preparació per la I International Time Use Week 2021 que tindrà lloc del 25 al 31 d’octubre del 2021 a Barcelona i inclourà el Congrés anual de la IATUR (International Association for Time Use Research), en el que hi participaran més de 200 persones investigadores d’arreu del món, i a on també s’hi firmarà la Declaració Barcelona per les polítiques del temps.