Polítiques del temps en el món local: experiències, reptes i oportunitats

El dimecres 1 de juny s’ha celebrat la jornada virtual, un espai d'intercanvi de les polítiques del temps amb altres municipis de l’Estat: Beasain, Bilbao, Sant Boi de Llobregat, Vila-real i Vilanova i la Geltrú. Aquest primer intercanvi estatal s’emmarca en les activitats que promou Barcelona com a primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps.

Barcelona impulsa el debat i intercanvi d’experiències locals amb “Polítiques del temps en el món local: experiències, reptes i oportunitats”. L’acte, al qual van assistir persones vinculades amb les polítiques del temps de tot l’Estat, va comptar amb la representació d’experiències en polítiques del temps de diferents municipis de l’Estat: Barcelona, Bilbao, Beasain, Sant Boi de Llobregat, Vila-real i Vilanova i la Geltrú.

Barcelona, reconeguda com a primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps per part de la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, es converteix en una oportunitat per a donar a conèixer les experiències i les bones pràctiques amb altres municipis de l’Estat i d’altres ciutats d’Europa i Amèrica Llatina.

Per aquest motiu, es reconeixen iniciatives i actuacions impulsades per a donar resposta als reptes estratègics relacionats amb la necessitat de l’equilibri vital que promouen les polítiques del temps: les cures, la corresponsabilitat i les polítiques del temps en l’àmbit laboral.

La regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, ha estat l’encarregada d’iniciar l’acte i destaca que “perquè aquest impuls sigui integral i eficaç, és necessària una dimensió metropolitana del temps i un treball en xarxa de tants municipis com sigui possible, així com de tots els agents econòmics i socials implicats. El dret al temps de la ciutadania és essencial per a garantir el desenvolupament socioeconòmic de les nostres ciutats de forma competitiva, saludable i igualitària. Hem de trobar solucions compartides per no deixar a ningú enrere”.

A continuació, han obert diàleg els representants del món local, el secretari general de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Carlos Daniel Casares, la secretària general de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Joana Ortega, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, com a presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). 

Sis polítiques del temps que ajuden a millorar la igualtat, la salut i leficiència

Sonia Ruiz, directora de serveis de Gènere i Polítiques del Temps de lAjuntament de Barcelona, ha realitzat una intervenció per a exposar lescenari actual de les polítiques del temps en el món local, tot destacant la necessitat dabordar diferents àmbits estratègics com ara els nous escenaris del treball, la sostenibilitat, la salut i la igualtat de gènere, a més datendre la pobresa del temps” fruit de la desigual distribució del dret al temps.  

Tot seguit, s’han presentat les sis experiències del temps que ajuden a millorar la igualtat, la salut i leficiència. 

En l’àmbit de les cures i la corresponsabilitat, lalcaldessa de Beasain (Guipúscoa), Leire Artola, ha presentat el projecte Herrilab, el pla dacció de promoció de la conciliació corresponsable de la vida familiar, laboral i personal al municipi. Seguidament, la primera tinent dalcaldia i coordinadora general dalcaldia de lAjuntament de Vila-real (Castelló), Silvia Gómez, ha explicat lestudi que estan duent a terme per a conèixer la situació actual de la conciliació al municipi i que semmarca en limpuls del Pla Corresponsables del Ministeri dIgualtat.
Per part de lAjuntament de Barcelona, Núria Salas, ha presentat el projecte Vila Veïna, que ofereix informació i recursos sobre iniciatives i serveis disponibles per a facilitar les tasques de cures daltres persones i una major disponibilitat del seu temps.

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, ha anunciat les mesures internes del seu municipi com a exemple d’experiència de com promoure i impulsar polítiques laborals més eficients. La regidora dIgualtat de lAjuntament de Bilbao, Nekane Alonso, ha explicat lorigen i impuls de la Xarxa dempreses denBBOra, una iniciativa del municipi i la Diputació Foral de Bizkaia per a crear un espai publicoprivat que té com a objectiu aconseguir una millor gestió del temps a les organitzacions.
La Comissionada de Promoció de lOcupació i Polítiques contra la Precarietat Laboral de lAjuntament de Barcelona, Raquel Gil, ha apuntat lexperiència de la Xarxa dEmpreses XNUST amb més de quinze anys de funcionament i més de 130 empreses adherides, així com la importància dincorporar lorganització del temps a les empreses en els pactes i polítiques dimpuls publicoprivat, com lAcord de Barcelona per  lOcupació  de  Qualitat  2021-2030 signat el passat mes dabril per lAjuntament i una seixantena dentitats i organitzacions de Barcelona. 

La cloenda i conclusions de lacte de la mà de Emilia Pallàs, directora executiva de Desenvolupament Socioeconòmic de Proximitat de Barcelona Activa, ha estat una oportunitat per convidar als municipis assistents a formar part de la Xarxa de Governs Local i Regionals per les polítiques del temps, a més de participar en els pròxims esdeveniments de la Capitalitat, com la Time Use Week que se celebrarà a Barcelona entre el 24 i 29 doctubre.