Presentació del Dossier del Temps: “Temps, ciutadania i desigualtats”

Us convidem a l’acte de presentació del Dossier “Temps, ciutadania i desigualtats”. Una aproximació als usos del temps diari i al dret al temps propi, que tindrà lloc el dimarts, 18 de febrer de 2020, a l’equipament InnoBA de Barcelona Activa (Carrer Perú, 52). L’acte és obert a tothom i tindrà lloc a les 12:30 hores, amb una durada de 2 hores.

“Dossiers del Temps” és una col·lecció orientada a promoure la reflexió i el debat sobre l’organització social del temps. A partir del coneixement acumulat des del primer volum publicat el 2006, el número 16 de la col·lecció —Temps, ciutadania i desigualtats— obre una nova línia d’anàlisi centrada en els reptes que es deriven de l’agenda social i de les possibilitats d’intervenció per a la transformació, de manera que el temps s’entén com un catalitzador i mirall de la complexitat social que defineix la societat actual.

El Dossier “Temps, ciutadania i desigualtats” ha estat elaborat per Matxalen Legarreta Iza, Professora del Departament de Sociologia 2 de la Universidad del País Vasco UPV/EHU i Marina Sagastizabal Emilio-Yus, Professora del Departament de Sociologia y Trabajo Social de la Universidad del País Vasco UPV/EH.

Aquest volum presenta una reflexió sobre els usos del temps i les desigualtats socials des d’una perspectiva que interpreta l’organització del temps com un dret de ciutadania, analitza les desigualtats i posa en valor les dades sobre l’ocupació i la distribució de el temps diari produïts per l’Institut Basc d’Estadística-Eustat, de manera quinquennal, entre 1993-2013.

Aquest acte s’emmarca al voltant de la commemoració, el proper 22 de febrer, del Dia Europeu per a la Igualtat Salarial entre Dones i Homes, commemoració que pretén fer més visible la bretxa salarial entre dones i homes i que respon a una crida del Parlament Europeu per sensibilitzar la ciutadania i mostrar el paper fonamental dels agents socials en la reducció de la bretxa. Es basa en un dels principis fundacionals de la UE: “El mateix sou per la mateixa feina”.

D’altra banda, els àmbits temàtics analitzats en la col·lecció Dossiers del Temps, són representatius dels canvis de caràcter territorial, econòmic, demogràfic i social, que repercuteixen de forma rellevant en el desenvolupament quotidià de les persones.

Així, entre d’altres, destaquen els canvis en els rols de gènere, les noves formes familiars, l’augment de les necessitats socials com a causa de l’envelliment de la població, la gestió del temps empresarial, la relació entre els usos del temps i la salut de les persones, la mutació dels horaris i ritmes de treball, la individuació i diversificació creixent dels modes de vida, la transició de les societats industrials en economies de serveis i de coneixement, la urbanització de les formes de vida i la generalització i complexificació de les relacions en el territori.

Podeu consultar els exemplars publicats fins a l’actualitat al web del Departament de Programes de Temps, a la secció de Publicacions.

Us agrairem ens confirmeu la vostra assistència enviant un correu a l’adreça laboratorideltemps@bcn.cat.