Barcelona i nou ciutats europees més reclamen mesures legals contra el lloguer turístic il·legal

Barcelona i nou ciutats europees més reclamen mesures legals contra el lloguer turístic il·legal

Pisos turístics. Els municipis signants volen aconseguir una normativa internacional que permeti controlar l’activitat de plataformes com Airbnb

Barcelona i nou ciutats europees més han unit forces per reclamar mesures contra el lloguer turístic il·legal. A través d’una carta conjunta, aquests municipis han reclamat a la Unió Europea que apliqui mesures legals més fermes per plantar cara a plataformes com AirBnb i altres webs de lloguer turístic.

Juntament amb Barcelona, han signat la carta les ciutats d’Amsterdam, Berlín, Bordeus, Brussel·les, Cracòvia, Munic, París, València i Viena. Es tracta de ciutats que pateixen intensament els efectes de la turistificació i els problemes d’accés a l’habitatge per part dels residents locals.

La carta emesa conjuntament expressa la preocupació d’aquestes ciutats per la recent opinió publicada per l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que considera que plataformes com Airbnb “simplement proporcionen un servei més de la societat de la informació”. D’aquesta manera, se’ls treu la responsabilitat de complir les normatives relatives al lloguer turístic.

Els municipis sota-signants consideren que això pot donar peu “a un major augment dels lloguers turístics a gran escala d’habitatges” i que pot tenir una repercussió important “en tant que els habitatges necessaris perquè les persones residents visquin i treballin a les nostres ciutats es consideren cada vegada més com a part del mercat de lloguer turístic”.

Les deu ciutats no s’oposen a l’existència de les noves formes de lloguer turístics, doncs reconeixen que el turisme és una important font d’ingressos i feina per a moltes persones,  però consideren que aquesta activitat “només es pot portar a terme de manera responsable si comptem amb les normatives necessàries”. “L’actual legislació europea ens deixa pràcticament sense poders davant les agències de lloguer de curt termini que operen a tot el món”, afirmen a la carta.

Per això, reclamen un acord amb Europa que reforci les mesures que es puguin portar a terme des dels respectius governs nacionals. “És hora d’establir noves disposicions legals per aconseguir un creixement equilibrat en matèria turística, alhora que garantim el nostre mercat de l’habitatge i la qualitat de vida de les nostres ciutats”.

Les ciutats europees consideren que els habitatges han de servir, sobretot, per viure-hi. A Barcelona, com a la resta de ciutats que han signat la carta, l’escassedat d’habitatge ja és un problema i el fet que els habitatges puguin usar-se de forma més lucrativa per llogar-se a turistes els fa desaparèixer del mercat de l’habitatge tradicional i provoquen una elevació dels seus preus.

Davant aquesta situació, els municipis reclamen “compromisos legals ferms perquè les plataformes cooperin amb nosaltres en programes de registre i en el lliurament de dades de lloguer per cada habitatge que s’anuncia en el seu servei”.

Tot i que les plataformes afirmen que estan disposades a cooperar amb les autoritats, en la pràctica no ho fan o bé ho fan de forma voluntària, asseguren a la missiva, que conclouen afirmant que “una cosa que ha de quedar clar: donar carta blanca a les plataformes de lloguers turístics no és la solució”.