L’impost turístic permet millorar els barris

L’impost turístic permet millorar els barris

Turisme. Els 4,9 milions d’euros recollits a través de l’impost d’estades en establiments turístics es reinverteixen en la ciutat.

El segon i tercer trimestres del 2017 la ciutat va recaptar 4,9 milions d’euros procedents de l’impost d’estades en establiments turístics. La meitat d’aquests diners es destinarà a diferents accions de millora d’infraestructures i de serveis dels quals es beneficiaran les veïnes i els veïns dels barris de la ciutat. La resta es destinarà, entre altres, a promoure projectes culturals i a la mateixa gestió del turisme.

Hi destaca el pla de millora i reforç de l’oferta d’autobusos, dotat amb 1,3 milions d’euros; el nou vial per a vianants del Recinte Modernista de Sant Pau, que en millorarà la circulació i l’entorn verd més proper, o el projecte d’il·luminació de l’aqüeducte de Ciutat Meridiana Zona Nord, a Nou Barris. De la mateixa manera, s’implementen altres projectes de gestió i d’ordenació del turisme als barris, com la convivència i el bon veïnatge a l’espai públic de Ciutat Vella, la col·locació d’urinaris a la via pública o el pla de places de Gràcia.

Més recursos per a la cultura

A part dels projectes específics per als barris, es destinaran 1,3 milions d’euros a projectes de coneixement, de gestió i d’ordenació del turisme, 660.000 euros a projectes de cultura i patrimoni, 478.000 a activitat turística i desenvolupament econòmic i 448.000 euros a projectes de turisme sostenible.

Les iniciatives culturals que rebran suport econòmic seran el Festival Llum BCN, el Festival Barcelona Obertura 2019, el Sònar+D 2018 i altres activitats associades. També s’ha previst dotar d’ajuts el Festival de Dones Flamenques de Nou Barris, un espai de memòria i un monument en record de la presó de dones de les Corts, o la museïtzació de la seu del Districte de Sants-Montjuïc, entre altres.

La gestió del turisme també es veurà beneficiada per la recaptació de l’impost d’estades en establiments turístics (IEET). Es portarà a terme una campanya de promoció del turisme sostenible i de proximitat i es destinaran diners a subvencionar empreses i serveis turístics de Barcelona que implementin projectes de compromís de sostenibilitat o que posin en marxa iniciatives de turisme responsable i sostenible en el marc del programa “Impulsem el que fas”.

És el primer any que la ciutat s’encarrega de gestionar el 50% del que es recapta amb l’impost d’estades en establiments turístics. Anteriorment, el 2016, el percentatge que va rebre la ciutat de forma ordinària va ser del 34%. La millora del 2017 es deu a les al·legacions presentades a la llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya durant la seva tramitació al Parlament.