Vincles BCN combatrà la soledat de les persones grans

Vincles BCN combatrà la soledat de les persones grans

03/10/2014 - 14:09

Benestar. La plataforma digital, que ha estat presentada al Plenari, trencarà amb l’aïllament gràcies a una xarxa de confiança formada pel cercle proper i cuidadors professionals.

La plataforma digital, que ha estat presentada al Plenari, trencarà amb l’aïllament gràcies a una xarxa de confiança formada pel cercle proper i cuidadors professionals. D’aquesta manera augmentarà la qualitat de vida de la gent gran, ja que les persones amb fortes relacions socials tenen més probabilitats de romandre saludables.

L’eina d’innovació social Vincles BCN, reconeguda internacionalment amb el premi Mayors Challenge, suposa un canvi en el model d’atenció a les persones grans que se senten aïllades. La plataforma digital, que ha estat presentada al Plenari d’octubre, trencarà amb aquesta soledat amb la creació d’una xarxa de confiança al voltant de l’usuari. Aquesta estarà formada pel seu cercle més proper, com amics, família o veïns; però també per cuidadors professionals de la xarxa pública de treballadors socials, a qui podran fer consultes en matèria de salut i serveis socials.

En aquest sentit, la tinenta d’alcalde Maite Fandos ha ressaltat que “cal apostar per la tecnologia per millorar la vida de les persones, mantenir la seva autonomia i independència, perquè la soledat els fa més vulnerables”. El projecte busca conservar les xarxes d’atenció cap a la persona usuària perquè augmenti la seva qualitat de vida, ja que les persones amb fortes relacions socials tenen més probabilitats de romandre saludables. Al mateix temps, les persones cuidadores es poden sentir més alleugerides gràcies al fet de comptar amb un cercle que pot reduir la càrrega de les seves tasques diàries.

Un projecte que uneix

Els usuaris principals de Vincles BCN són persones de més de 75 anys, persones que viuen soles i que tenen més de 65 anys i aquelles persones que se senten aïllades i són derivades per un professional de l’àmbit social o de la salut, amb malalties cròniques o dependència. La plataforma digital serà accessible a través d’una tauleta tàctil per la persona gran i des de dispositius mòbils per part dels altres membres de la xarxa. El disseny està pensat perquè sigui el més senzill possible i permet mantenir el contacte, així com gestionar un calendari compartit, monitoritzar la salut de la persona, guardar consells, crear una caixa forta per a documents essencials i compartir fotografies, vídeos o trucades.

El projecte preveu la creació de 20.000 xarxes de confiança, involucrant unes 200.000 persones en els propers quatre anys. Entre setembre i desembre d’enguany es farà una prova amb 20 usuaris reals, de 65, 75 i 85 anys; a partir de gener de 2015 es durà a terme amb 200 usuaris reals a tres districtes i més endavant es procedirà a l’ampliació a la resta d’àrees de la ciutat.

Més informació:
Web de Gent Gran