Vincles que s’enforteixen amb la tecnologia

Vincles que s’enforteixen amb la tecnologia

03/06/2015 - 13:16

Qualitat de vida. El passat mes de febrer es van celebrar unes jornades per donar a conèixer el projecte “Vincles BCN”.

El passat mes de febrer van tenir lloc unes jornades al Born Centre Cultural de Barcelona per donar a conèixer el projecte “Vincles BCN”. El programa, que tot just es posa en marxa, pretén rompre l’aïllament social de les persones grans i millorar-ne la qualitat de vida a través de solucions tecnològiques.

Vídeo ‘“Vincles BCN”’

Rompre l’aïllament i fer més fortes les xarxes de confiança que envolten les persones grans. Aquest és l’objectiu principal del programa “Vincles BCN”, un nou projecte de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona, que utilitza la tecnologia com a mitjà principal per assolir aquesta meta.

Actualment 20 usuaris de més de 75 anys i amb un cert grau de dependència proven l’aplicació de “Vincles BCN”. A través de la tauleta tàctil poden comunicar-se amb el seu entorn més proper, fent trucades, compartint fotografies o enviant correus. L’aplicació també és molt útil per mantenir el contacte amb els professionals de la salut i dels serveis socials.

“A través de la tecnologia creiem que podem enfortir aquestes xarxes; les persones se senten menys aïllades i, en definitiva, milloren la seva qualitat de vida”, explica Ramon Sanahuja, director de Projectes d’Innovació Social de l’Ajuntament. Està previst que d’aquí a 2 anys “Vincles BCN” arribi a unes 20.000 persones.

El programa, que ja ha estat mereixedor del premi Mayor’s Challenge 2014, de la Fundació Bloomberg, s’ha presentat públicament el 5 de febrer al Born Centre Cultural en el marc de les jornades “Construïm Vincles”.

Trias: “És un gran projecte de futur”

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha presidit l’acte ha assegurat que aquest “és un gran projecte de futur” perquè al seu parer, “les noves tecnologies aplicades al benestar de les persones, com és el projecte “Vincles”, revolucionaran les ciutats i la manera de relacionar-nos.” A més, Trias també ha s’ha fet ressò de la gran esperança de vida que hi ha a la ciutat: “és un cas d’èxit. La gent viu molts anys i això ens planteja nous reptes, com la soledat de la gent gran”. Per això, la utilització de les noves tecnologies en la “capital del mòbil ha de ser, també, per millorar la qualitat de vida de les persones.”

La presentació pública del projecte ha servit per donar-lo a conèixer a entitats del tercer sector, empreses i treballadors socials. A Barcelona hi viuen més de 300.000 persones de 65 anys o més, de les quals unes 100.000 superen els 80 anys d’edat.