"Converses Feministes" dos jornades de treball pràctic per a la igualtat

Els tallers, debats i ponències de les Converses Feministes han reunit a més de 300 persones disposades a buscar noves propostes per posar el feminisme al centre de les polítiques municipals i aconseguir així una societat més igualitària. Les jornades, que han tingut lloc al Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, han estat un espai de diàleg i debat directe entre dones, entitats i organitzacions i l’administració.

..
24/03/2024 - 11:24 h - Feminismes i dona Ajuntament de Barcelona

A  les Converses Feministes s’han generat doncs diversos espais de diàleg, debat i intercanvi d’idees entre les assistents i s’han recollit propostes per innovar i nodrir les polítiques d’àmbits estratègics.

La trobada d’aquest cap de setmana ve precedida per  un treball previ que al mes de gener es va organitzar al voltant de sis grups temàtics, formats per una trentena de dones provinents d’entitats i associacions feministes i del Consell de Dones, amb l’objectiu de fer un primer diagnòstic de la situació a la ciutat de Barcelona i recollir, des la visió més àmplia possible, els temes a tractar durant les converses.

Així doncs, durant les dues jornades de Converses Feministes finalment s’han definit unes primeres propostes per a poder començar a treballar de manera efectiva en cada un dels àmbits tractats:

  • Economia i treball

– Millorar el seguiment i el retorn de la qualitat de l’ocupació.

– Fer campanyes de sensibilització a les empreses per millorar les condicions laborals de les treballadores en situació de cures i facilitar els processos de regularització.

– Donar suport a les dones emprenedores: per exemple, augmentant l’accés al crèdit i facilitant els seus tràmits.

  • Educació

– Incloure la perspectiva interseccional en totes les actuacions municipals educatives.

– Impulsar actuacions educatives amb perspectiva de gènere des de la primera infància.

– Promoure accions educatives adreçades especialment als nens i joves que permetin treballar  masculinitats alternatives.

  • Cultura

– Detectar projectes culturals (des de casals a centres cívics) per veure com donar-los suport des de l’Ajuntament.

– Crear un mapa cultural per fer difusió d’entitats culturals feministes.

– Introduir la perspectiva de gènere en les bases de concursos i premis.

  • Esports

–  Adaptar les instal·lacions esportives des de la perspectiva de gènere i garantir els mateixos recursos per a tothom (equipament tèxtil, infraestructures…)

– Donar facilitats formatives a les dones per convertir-se en tècniques, entrenadores, o directives esportives.

– Fomentar la transferència i el compliment de les lleis d’igualtat; per exemple, a través de les subvencions.

  • Salut

– Informar i formar la ciutadania sobre els drets i recursos de salut i augmentar l’autoconeixement de les mateixes dones. Formar també els professionals de la salut des d’una perspectiva de gènere.

– Treballar els espais propis de salut sexual i reproductiva i la salut mental i emocional per la gent jove.

– Realitzar campanyes de desestigmatització del plaer i la sexualitat femenina en totes les etapes de la vida.

  • Justícia i Acció Social

– Formar professionals dels serveis d’atenció en matèria d’igualtat i violències masclistes.

– Treballar en xarxa, de forma multidisciplinària, amb perspectiva interseccional i des del territori amb persones de proximitat.

– Oferir un acompanyament més immediat i integral a les víctimes de violència masclista.

Cada una d’aquestes propostes ha sorgit dels diferents tallers organitzats per temàtiques i conduïts per expertes en la matèria. Així, Economia i treball ha comptat amb Mar Gaya, directora d’Igualando, experta en gènere i treball. El taller sobre educació ha anat a càrrec de Marina Subirats, catedràtica en sociologia i especialista en educació amb perspectiva de gènere. Anna Villarroya, directora del Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura (CRICC) ha plantejat els reptes de l’àmbit de la cultura. Amanda Gutiérrez, esportista i presidenta de Futpro, ha abordat amb les assistents el paper de la dona en el món de l’esport. I la metgessa i especialista en salut amb perspectiva de gènere, Carme Valls i Sílvia Aldavert, coordinadora de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius i Vicepresidenta del Consell de Dones de Barcelona han presentat propostes per l’abordatge integral de la salut de les dones. En l’àmbit de la justícia i l’acció social, les aportacions les han fet Gemma Altell, psicòloga, consultora social i sòcia fundadora de G-360. Cartografies Humanes i Socials i Lucía Avilés, magistrada del Jutjat Penal núm. 2 de Mataró.

Per altre banda les jornades, han comptat amb la participació de persones expertes de primer nivell i referents per la seva trajectòria en diferents sectors professionals que han compartit els seus coneixements en sessió plenària.

Així, per exemple, en la taula rodona “Treball, feminismes i lideratges” s’ha sentit les aportacions de Mar Serna, jurista i magistrada, experta en polítiques del treball, Sara Berbel, directiva i especialista en polítiques d’igualtat i lideratge i Laura Peracaula, codirectora general de la Cooperativa SUARA.

Emilia Saiz, Secretaria General de United Cities and Local Governments (CGLU) ha dialogat sobre el marc legislatiu europeu de protecció dels drets de les dones a “Polítiques de gènere a Europa: avanços i reptes”.

I l’experta en gènere i relacions internacionals i exsecretària general adjunta de NNUU, Cristina Gallach ha explicat la feina que s’està realitzant en clau feminista a nivell global.

També han aportat els seus coneixements i expertesa la segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay; Leire Pajín, sociòloga i política; i Marina Marroquí, educadora social experta en violències de gènere.

Treball en grups temàtics i participatius

Les participants s’han organitzat en grups temàtics conduïts per expertes en cada matèria per a abordar temes com  “Joves i participació”, amb Ada Santana, expresidenta de la Federació de Dones Joves i la diputada més jove del congrés; “Comunicació: violències digitals i mediàtiques”, amb Carmen Domingo, escriptora i periodista feminista; “El porno i la construcció del desig”, amb Marina Marroquí, especialista en violència de gènere; “Dones i antiracisme”, amb Desirée Bela, escriptora i activista; “Metacícliques”, amb Lydia Zimmermann, directora, actriu i activista i “Tecnologia de dades amb perspectiva de gènere”, amb Lourdes Muñoz, directora d’Iniciativa Barcelona Open Data i presidenta de Dones en Xarxa.

Les converses han estat un projecte dissenyat conjuntament amb dones, entitats i organitzacions amb l’objectiu d’aprofundir en la situació de les dones de la ciutat en diferents àmbits i trobar respostes als reptes principals que s’interposen en el camí per aconseguir una igualtat real i efectiva.

Les Converses Feministes tindran continuïtat adoptant diferents formats i temes en funció de les demandes i prioritats detectades al grup motor impulsor, les entitats i la ciutadania en general.