Donació de dos documents relacionats amb l’art de la cartomància

..
27/02/2024 - 15:40 h

Dimecres 21 de febrer, el Sr. Jaume Romagosa ha fet una donació a l’Arxiu Històric de la Ciutat de dos documents relacionats amb l’art de la cartomància: un joc de cartes endevinatori que té tamponat un segell de la República francesa amb la figura de Marianne, símbol de la mare pàtria francesa des de l’any 1792,  i un manual manuscrit d’una tiradora de cartes que vivia al carrer Diputació de Barcelona.

El joc de cartes està dedicat al Gran joc de societat de Mademoiselle Lenormand, que té els seus orígens en el segle XVIII. Es compon de cinquanta-quatre naips impresos amb la tècnica de la cromolitografia i possiblement va ser editat en la fàbrica de Baptiste-Paul Grimaud (1877-1899).

Encara que aquesta baralla de naips no té impresa la data d’edició, en un dels naips té tamponat el segell fiscal que per Decret del 12 d’abril de 1890, vigent fins el 31 de desembre de 1945, s’estampava en la carta dedicada a l’as de trebol de les baralles. L’any del segell fiscal sol ser el mateix que el de l’edició de la baralla però  malauradament el segell de la baralla que ens ocupa està tamponat de forma irregular i no es pot identificar la data.

El manual manuscrit de cartomància es va rescatar a mitjans del segle XX al desallotjar el pis d’un immoble que hi ha al carrer Diputació i on vivia una tiradora de cartes de la qual no sabem el nom. En el document no consta la data del text manuscrit però tant pel tipus d’escriptura com pel suport, es podria considerar la seva datació als voltants també de la meitat del segle passat.

Es tracta d’un quadern segurament fabricat a França, que dedica la seva portada a una dona amb arpa, d’estètica Art Nouveau, mentre que la contraportada té impresa les taules de multiplicar sota el títol: “Table de multiplication”. El cos del quadern, en paper mil·limetrat, està ple d’anotacions manuscrites a llapis i a ploma, que expliquen com tirar les cartes i el resultat endevinatori segons la disposició dels naips.

El joc de cartes de Mademoiselle Lenormand completa la Col·lecció de naips de l’AHCB (AHCB4-237/C07), alhora que el manual de la tiradora de cartes complementa els manuals de cartomància  que custodia el fons bibliogràfic del nostre arxiu, com són entre altres títols: La Cartomancia suprema : verdadero arte de echar las cartas, Les Cartes a jouer et la cartomancie  y El gran libro de los Oráculos de Napoleón o Arte de adivinar la suerte presente y futura de las personas.

Un cop finalitzat el tractament arxivístic d’aquest dos documents, estaran disponibles per consulta, tant presencialment com en línia, a tots els interessats en la pràctica de l’endevinació del futur per mitjà dels naips.