Recitals, visites comentades, itineraris i presentacions de llibres per recordar Jacint Verdaguer

..
09/05/2024 - 07:00 h

Com ja és tota una tradició, entre el 17 de maig —dia en què va néixer Jacint Verdaguer— i el 10 de juny —dia en què va morir— se celebrarà la Festa Verdaguer, un esdeveniment que, amb actes diversos, vol recordar la vida i obra del poeta i prevere. El festival, literari i d’arrel tradicional, uneix les poblacions natal, Folgueroles, i de defunció, Barcelona, i l’organitzen conjuntament la Fundació Jacint Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona (Casa Museu Verdaguer de la Literatura de Vil·la Joana).

Els actes previstos a la ciutat de Barcelona són els que segueixen a continuació.

Verdaguer i Barcelona
Visita comentada.
MUHBA Vil·la Joana. Dissabte 18 de maig, de 10.30 a 11.30 h. Gratuït en motiu del Dia Internacional dels Museusi delBarcelona Poesia 2024, amb reserva prèvia al web. Recorregut per les sales de Vil·la Joana, dedicades a Jacint Verdaguer i a la Barcelona que trepitjà i que el plorà i l’homenatjà després de la seva mort.
https://www.barcelona.cat/museuhistoria/ca/activitats/visites-comentades/verdaguer-i-barcelona-0

Vull ser llençat com una escombraria
Espectacle poeticomusical a càrrec de Xavi Lloses i Xevi Pujol.
L’artista i pianista Xavi Lloses i el poeta Xevi Pujol s’han trobat vora la partió on es toquen en veïnatge la paraula, l’acció sonora, la música i la performance. I, entremig d’ells, hi ressonarà un nom propi: Verdaguer. El vers verdaguerià, dut a una perspectiva d’acció escènica, s’empeltarà amb tot d’altres textos de poetes del XX i del XXI i del mateix Xevi Pujol.
MUHBA Vil·la Joana. Dissabte 18 de maig del 2024, dins del Barcelona Poesia 2024 i en motiu del Dia internacional dels museus. 12 h. Gratuït amb reserva prèvia al web del MUHBA.
https://www.barcelona.cat/museuhistoria/ca/activitats/concerts-i-recitals/espectacle-vull-ser-llencat-com-una-escombraria

En defensa pròpia: Verdaguer contra la censura
Visita Comentada. Dissabte 18 de maig, de 16 a 17 h, MUHBA Vil·la Joana. Gratuït en motiu del Dia Internacional dels Museus i del Barcelona Poesia 2024, amb reserva prèvia al web. Dilluns 20 de maig, d’11 a 12 h, MUHBA Vil·la Joana. Gratuït, dins el Barcelona Poesia 2024, amb reserva prèvia al web.
Un recorregut per revisitar l’obra de Verdaguer a partir de la seva confrontació amb el poder i la lluita contra la calúmnia i la censura.

Maragall, Verdaguer i Barcelona
Diumenge 19 de maig de 10.30 a 13 h.
Barcelona vista a través de les veus de Jacint Verdaguer i Joan Maragall. Un diàleg entre aquests dos grans poetes a través dels textos que tracten de la casa, de la infantesa i de la ciutat on van viure. Dos poetes, dues maneres de viure i d’interpretar la realitat sovint de manera contradictòria.
Punt d’inici:  Casa – Arxiu Joan Maragall (c. Alfons XII, 79).
Final: MUHBA Vil·la Joana (Ctra de l’Església, 104).
Gratuït, en motiu del Barcelona Poesia 2024, amb reserva prèvia al web del MUHBA.
El trasllat entre els dos centres es farà amb els FGC, cal que els assistents porteu un títol de transport vàlid per moure’s per una zona.
https://www.barcelona.cat/museuhistoria/ca/activitats/visites-comentades/maragall-verdaguer-i-barcelona

Els altres Verdaguers d’Europa
Jornada. Dissabte 1 de juny de les 10 a les 14 h, MUHBA Vil·la Joana. Gratuït amb reserva prèvia.
Enguany el seminari “Els altres Verdaguers d’Europa” es dedicarà a les figures de Taràs Xevtxenko i Léssia Ukrainka.
Hi intervindran: Olena Pol-Naboka, filòloga i traductora, Andríi Antonovsky, poeta i traductor, Miquel Cabal Guarro, traductor i professor de la UB, Maria Carme Berna, Societat Verdaguer. La jornada acabarà amb una intervenció poeticomusical: Ukraïnka i Xevtxenko, amb Lyudmyla Gutik, veu i acompanyament de bandura i Maria Callís,  recitat.

En defensa pròpia: Verdaguer contra la censura
Visita Comentada. Dissabte 1 de juny, de 16.30 a 17.30 h. MUHBA Vil·la Joana. Gratuït, amb reserva prèvia al web. Un recorregut per revisitar l’obra de Verdaguer a partir de la seva confrontació amb el poder i la lluita contra la calúmnia i la censura.

Verdaguer dia a dia i Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2023)
Presentació dels llibres, amb la participació dels autors: Àlvar Valls i Roser Carol, i també de la novel·la Entre l’Infern i la Glòria d’Àlvar Valls.
En diàleg amb Maica Bernal de la Societat Verdaguer  i la directora de Verdaguer Edicions, Jordina Boix.
Dissabte 1 de juny, a les 18 h. MUHBA Vil·la Joana. Gratuït.

Verdaguer i la Música
Audició comentada a càrrec d’Arnau Tordera. Verdaguer és la font a la que han anat a abeurar-se compositors d’ahir i d’avui. Lectura de poemes i dissecció de les músiques per entendre com l’obra de Verdaguer es va actualitzant al llarg del temps través de la música. Cinquena edició d’aquesta sessió que pretén donar a conèixer la música de diferents èpoques inspirada en l‘obra de Jacint Verdaguer.
Al canal de Youtube del MUHBA, a partir del dia 7 de juny.

Les plantes en l’obra de Jacint Verdaguer
A càrrec de Maria Carme Barceló. MUHBA Vil·la Joana, divendres 7 de juny, a les 19 h.
Diàleg d’Història Urbana i patrimoni.

El Joglar. Arnau Tordera canta Jacint Verdaguer
Si Verdaguer —cim de la poesia i la llengua catalana— és el trobador, Arnau Tordera és el joglar que difon els seus versos submergint-se en el seu projecte més auster, més intimista i genuí.
MUHBA Vil·la Joana, divendres 7 de juny a les 20.30 h. Gratuït, amb reserva prèvia.

Diada de Verdaguer Excursionista al MUHBA Vil·la Joana  
Dissabte dia 8 de juny
De 10.30 a 11.30 h, “Verdaguer, el poeta dels pobres”. Xerrada a càrrec de Xavier Roviró.
De 12.00 a 13.00 h, “Verdaguer, territori i viatges”. Xerrada a càrrec de Francesc Codina.
Activitats organitzades per la Unió Excursionista de Vic, UExVic, i la FEEC amb la col·laboració del Parc de Collserola.
De 16.00 a 17.45 h, “Verdaguer i Barcelona”. Visita comentada. MUHBA Vil·la Joana.
A les 18 h, primer passi de la pel·licula Canigó 1883 d’Albert Naudin a la sala d’actes del MUHBA Vil·la Joana. Amb reserva prèvia al web del MUHBA. A les 19.15 diàleg sobre la pel·lícula amb Bernat Gasull i Francesc Codina, i a les 20 h segona projecció del film.

Verdaguer i Barcelona
Visita comentada. MUHBA Vil·la Joana. Diumenge 9 de juny a les 12.30 h, gratuïta, amb reserva prèvia.

Homenatge a Verdaguer, 10 de juny
Allà on tu veus lo desert
A les 16 h, espectacle poètic a càrrec de l’alumnat de 4rt de l’escola Els Xiprers Martí Sales, amb la col·laboració de Nico Roig.
MUHBA Vil·la Joana
A les 17 h, ofrena floral
A les 17.30 h “Fulcite me floribus” a càrrec de Maria Sevilla, peça de poesia sonora en què la creadora revisita l’obra de Verdaguer i la vincula amb la pròpia poètica.
A les 18.30 h, “La música de carrer a Barcelona durant la 1a República (1873-74)”. Final de festa amb un concert per part de l’alumnat de l’ESMUC de música tradicional.

Amplieu la informació i consulteu les activitats que es duran a terme a Folgueroles en aquest enllaç.