Una placa en record de George Orwell

..
09/05/2024 - 12:00 h

L’escriptor i periodista George Orwell (Motihari, Índia, 1903 – Londres, Regne Unit, 1950), autor d’obres com ara Homenatge a Catalunya (1938), La rebel·lió dels animals (1945) o 1984 (1949), tindrà una placa literària a Barcelona que el recordarà. Estarà situada al vestíbul de la RACAB, Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (La Rambla, 115), on Orwell va viure els Fets de Maig de 1937. L’acte de descoberta es durà a terme dimecres 15 de maig a les 10 h, i hi participaran Jordi Isern, president de la RACAB, Miquel Berga, professor de la Universitat Pompeu Fabra, i Richard Blair, fill de George Orwell.

Integrat al POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista), Orwell va passar tres dies al terrat de l’Acadèmia, sobre el Poliorama. Formava part d’un escamot que defensava la seu del partit, situada just al davant. Va arribar a la Guerra Civil espanyola a finals de 1936 incorporant-se a les Brigades Internacionals per lluitar contra el feixisme. De Barcelona, va anar amb el POUM al front d’Aragó, i l’abril de 1937 va tornar a la capital catalana, on va esclatar el conflicte que enfrontava la CNT-FAI i el POUM amb el Govern de la Generalitat. Més endavant, Orwell va ser ferit al front d’Aragó i es va recuperar a Tarragona i Barcelona. Tornat a Anglaterra, va escriure i publicar Homage to Catalonia, on descriu la seva experiència a la Guerra Civil i critica el comunisme d’influència soviètica.

Va morir als 46 anys de tuberculosi, deixant una llarga llista d’assajos. Els seus textos més populars, però, són novel·les, especialment Animal Farm (La rebel·lió dels animals), una al·legoria de la corrupció dels ideals socialistes de la Revolució russa per part de l’estalinisme.