[PLACES EXHAURIDES] Barxiluna برشلونة continua amb un acte de reflexió sobre els cementiris islàmics a la ciutat

La línia “Barxiluna برشلونة: (des)memòria del passat i present islàmic”, coorganitzada per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i l’Espai Avinyó, comptarà amb una nova activitat, “Cementiris”, que tindrà lloc el dissabte 2 de desembre. Consistirà en una visita al recinte islàmic i un espai de diàleg al voltant dels enterraments islàmics i el dret a morir segons les pròpies conviccions. L’activitat ha estat organitzada amb la col·laboració de Cementiris de Barcelona. S’oferirà un servei d’autobús d’anada i tornada per a aquelles persones que ho sol·licitin (places limitades).

..
21/11/2023 - 15:06 h

PLACES EXHAURIDES!!!!

La línia d’activitats “Barxiluna” vol destacar la comunitat islàmica de Barcelona i la seva influència i aportacions històriques a la ciutat.

El de Collserola és l’únic cementiri de la ciutat de Barcelona que disposa d’una parcel·la per a la inhumació de persones musulmanes. Un dels objectius principals del que és la sisena activitat de la línia “Barxiluna” és posar sobre la taula el ritual funerari com una de les pedres angulars del pluralisme religiós, exposant la importància de recintes com aquest, que actualment compta amb més de 250 tombes adaptades als requisits d’enterrament de la fe islàmica.

La mort és una part fonamental i fundacional de la majoria de confessions. Per això, per parlar de pluralisme religiós cal tenir en compte també la diversitat en els rituals funeraris. El recinte islàmic del cementiri de Collserola es va crear el 1997 com a resposta pública a les demandes de diferents entitats representants de la comunitat musulmana a Barcelona, que qüestionaven la necessitat d’haver de repatriar els cossos de les persones difuntes. Així, la ciutat va esdevenir la primera localitat catalana en disposar d’un equipament públic d’aquestes característiques.

Des de fa uns anys, s’està treballant junt amb portaveus de la comunitat per a millorar el recinte islàmic, sempre amb l’objectiu de mantenir la coherència amb els principis dels enterraments musulmans, especialment arran de circumstàncies com la impossibilitat de repatriar les despulles durant la pandèmia o l’augment de persones musulmanes nascudes i criades a Catalunya i Barcelona. Amb aquest esperit, el recinte ja s’ha ampliat en dues ocasions, el 2017 i el 2021. Aquesta activitat vol ser un espai de reflexió sobre el sistema d’enterraments a Barcelona i la seva coherència amb la fe musulmana, específicament, i amb l’heterogeneïtat de la ciutat en general.

Així, les qüestions que estructuraran aquesta nova sessió de la línia d’activitats “Barxiluna برشلونة: (des)memòria del passat i present islàmic” seran: Fins a quin punt es fa efectiu a Barcelona el dret a morir segons les pròpies conviccions? Des de quan existeix un recinte per a l’enterrament islàmic a la ciutat i com ha evolucionat? Quin valor patrimonial tenen aquests espais d’enterrament propis de determinades tradicions i que ja compten amb dècades de recorregut? Quins reptes va suposar la pandèmia per a l’enterrament islàmic? Quines són actualment les demandes de la comunitat musulmana en matèria d’enterraments?

“Barxiluna برشلونة. Cementiris”, coorganitzada per l’Oficina d’Afers Religiosos i l’Espai Avinyó, en col·laboració amb Cementiris de Barcelona, oferirà així un espai per a reflexionar i reivindicar un pluralisme veritable, que també contempli la mort i el dol. Consistirà en un col·loqui on es reflexionarà sobre les qüestions esmentades amb Fatima Ahmed, cofundadora i vicepresidenta de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona i membre del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa i del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona; Mayson Douas, líder de l’Associació Enterrament Digne per a la defensa del dret a la sepultura de la ciutadania musulmana; Mohammed Halhoul Debboun, membre i portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, secretari general de la Federació Consell Islàmic de Catalunya i president de la Fundació Tot Raval; Jordi Moreras, professor del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili i especialista en l’estudi de les comunitats musulmanes a Catalunya; Fátima Radimy, membre de l’Associació Manos de Fátima; i Joan Manuel Aparicio, director de serveis de Cementiris de Barcelona.

Prèviament a aquest espai de diàleg es procedirà a fer una visita guiada pel recinte islàmic del cementiri de Collserola, dirigida per Joan Manuel Aparicio.

#BARXILUNA: (DES)MEMÒRIA DEL PASSAT I EL PRESENT ISLÀMIC. CEMENTIRIS. PLACES EXHAURIDES!!!!

  • Dia: dissabte 2 de desembre
  • Inscripcions: activitat gratuïta. Aforament limitat, cal inscripció prèvia a activitatsoar@bcn.cat, explicant la teva relació amb la temàtica.

Recollida de l’autobús (gratuïta i opcional)

  • Hora: 10.30 hores
  • Lloc: Plaça d’Espanya de Barcelona, a l’avinguda Maria Cristina, al costat de les Torres Venecianes.
  • Les places són limitades. Cal sol·licitar-ho en el moment de fer la inscripció.

Activitat

  • Recepció de participants: 10.30 hores
  • Inici de la visita guiada: 11.00 hores. Fins a les 13.30 hores
  • Lloc: Cementiri de Collserola (Ctra. Nacional 150, km 1,5), Montcada i Reixac

Més informació

Pots recuperar tot el material de la línia d’activitats #Barxiluna aquí.