Presentació del procés de treball amb joves: Camins altres

Imaginacions radicals i polítiques alternatives per interpretar el present, fabular el passat i reescriure el futur, des de l'experiència situada de joves amb bagatges diversos de Barcelona.

L'Espai Avinyó, en col·laboració amb l'Espai Jove Boca Nord i el Departament de Joventut de l'Ajuntament de Barcelona, presenta el procés de treball amb joves: 'Camins altres', celebrat el 9 de febrer de 2024 i amb la dinamització de Cris Zhang Yu.

Després del visionament del vídeo, durant l'espai de diàleg intercultural, escoltem les reflexions de joves de la ciutat com Kadijatu Dem NjieKimberly Garcia HernandezDoae Ouna Jellouli, Abel Da SilvaMoussa Diallo que, des del seu coneixement situat, reflexionen críticament sobre el dret a l'habitatge, a l'oci i al descans, al treball i les cures. La majoria d'aquestes reflexions han estat recollides en un vídeo de guió col·lectiu: un "meta-vídeo", realitzat per Aldemar Matías.

D'una banda, el vídeo ens dona pistes sobre aprenentatge d'eines, metodologies i marcs d'interpretació per llegir la ciutat i fabular-la gràcies a propostes d'intervenció sobre la memòria colonial i formes d'imaginació radical, com els proposa l'artista Iki Yos Piña, dinamitzadora de diverses sessions.

D'altra banda, amb l'acompanyament de Cris Zhang Yu sorgeix un procés de teatralització d'experiències de vida travessades per la racialització i la migració, on apareixen qüestions com la representació de situacions de violència i exclusió. En definitiva, manifesten la necessitat d'agenciar un passat, present i futur comú i alternatiu, que tingui en compte els orígens i bagatges, els seus desitjos i drets.

Compartim algunes reflexions del diàleg:

  • "En paraules del grup: aquest vídeo vol mostrar la Barcelona que no es veu, que no es pensa, però que viu, que està viva per a moltes de nosaltres", comença dient Cris Zhang Yu.
  • Diu Kadijatu Dem Njie: "Imaginem una biblioteca amb instruments disponibles per a tocar i espais de descans i de cures per a treballadores migrants i racialitzades".
  • "Vaig aprendre de l'autosanació, de dibuixar i imaginar el nostre passat d'una forma radicalment diferent, per a sanar", diu Abel Da Silva.
  • Kimberly Garcia Hernandez comenta que "a l'hora de representar treballadores racialitzades o migrants vam tenir en compte de no caure en narratives que ens estigmatitzen".
  • "Sense un treball dignificat no podem tenir un habitatge digne, només aspirar a compartir pis i a vegades amb una habitació per família", apunta Doae Ouna Jellouli.
  • "Com podem sentir-nos bé al parc del barri si està envoltat de comissaries?", pregunta Moussa Diallo.

joves