Itineraris per Barcelona

Del 15 d’abril al 17 de juny de 2023

Us proposem un seguit de rutes literàries i històriques per diversos barris de Barcelona en què la literatura clàssica i la moderna ens mostren les altres cares d'indrets coneguts que, tanmateix, sovint han estat oblidats.

Activitat gratuïta, amb inscripció prèvia. Cal tenir el carnet  de Biblioteques de Barcelona.

Durada: 2.30 h

Els jueus del Poble-sec i Sant Antoni (1914-1945)
Dissabte 15 d’abril, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
Dissabte 22 d’abril, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
El recorregut rescata la història oblidada d’Agudad Ahim, una associació jueva fundada a Barcelona l'any 1926 per un petit grup de jueus d'origen sefardita que arribaren a la ciutat durant la Primera Guerra Mundial. Aquesta entitat va erigir el seu propi local als voltants del Paral•lel, concretament a la ronda de Sant Pau, el qual era l'habitatge del seu primer president, el senyor Maurici Sinaí. En aquella zona, cruïlla entre el Raval, el Poble-sec i Sant Antoni, residien la majoria dels seus socis, venedors ambulants i petits comerciants del Mercat Encants de Sant Antoni. 
Basat en el llibre Voces caídas del cielo. Historias del exilio judío en Barcelona (1881-1954) 
Inici: Carrer del Comte Borrell, 58 
Final: Av. del Paral•lel, 87 
A càrrec de Manu Valentín

Llegir Barcelona. Testimonis escrits que expliquen la ciutat
Dimecres 19 d’abril, a les 17 h. Cal inscripció prèvia
Dimecres 17 de maig, a les 17 h. Cal inscripció prèvia
La necessitat de deixar constància d’esdeveniments rellevants ha fet de Barcelona un gran llibre que cal saber llegir. Un volum amb pàgines escrites en llatí, hebreu, català o castellà. Des de la seva fundació, en època romana, són moltes les inscripcions, grafits o làpides que es conserven i formen part del paisatge urbà. I és que la història de la ciutat es pot explicar a través d’aquests testimonis situats en carrers, edificis o monuments. El recorregut que us proposem ens permetrà entendre el paper que ha tingut la lectura i l’escriptura a Barcelona al llarg dels segles, amb personatges tan destacats com el Quixot, García Lorca, Margarida Xirgu o Santa Eulàlia, a banda d’episodis tan rellevants com la Guerra Civil o l’aprovació de la Constitució de Cadis i d’institucions que atresoren documents de primer ordre, com el MUHBA o el Museu Frederic Marès. Una relectura del teixit urbà. Una història gravada en pedra.
Inici: MUHBA, plaça del Rei 
Final: Biblioteca Sant Pau - Santa Creu
A càrrec de Rafa Burgos
Hi col•labora: MUHBA Museu d’Història de Barcelona i Museu Frederic Marès

Ruta de la memòria gitana i la rumba catalana
Dissabte 22 d’abril, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
Aquest itinerari té com a objectiu preservar, investigar i divulgar la memòria i la cultura gitanes i fer valer un patrimoni simbòlic i material, que forma part de la memòria històrica del Raval i de la ciutat de Barcelona.
Es visitarà l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona: un lloc emblemàtic, carregat d’objectes i d’història, on es podrà veure un arxiu fotogràfic elaborat per les dones gitanes del barri del Portal, i on es podrà conèixer de primera mà i amb la veu dels membres de la comunitat gitana la memòria gitana del mític carrer la Cera, rovell de l’ou de la rumba catalana.
Activitat en el marc de la programació de Xarxa BCN Antirumors
Inici: Biblioteca Sant Pau - Santa Creu 
Final: Ecomuseu Urbà Gitano (c/de la Cera, 10)  
A càrrec de l’Associació Carabutsí

La caiguda de Barcelona en mans franquistes
Dissabte 29 d’abril, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
Dissabte 10 de juny, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
El 26 de gener de 1939 Barcelona va caure en mans franquistes. La ciutat fou ocupada en una operació militar perfectament dissenyada en el marc de la campanya de Catalunya. Després de Viena (març de 1938) i abans de Praga (març de 1939), Barcelona fou la segona gran ciutat europea que queia en mans d’un règim feixista encapçalat pel general Francisco Franco. Us proposem un itinerari que ressegueix l’avanç de les tropes franquistes pels carrers de la ciutat acompanyat d’una selecció de les millors fotografies inèdites recentment publicades al volum Barcelona, gener de 1939. La caiguda.
Inici: Plaça de la Universitat (davant de la porta principal de la UB)
Final: Biblioteca Sant Pau - Santa Creu
A càrrec de Mireia Capdevila

La Barcelona de la Sisena Flota
Dissabte 6 de maig, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
Dissabte 13 de maig, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
Quan l’any 1951 arriben les primeres naus de la flota nord-americana, Barcelona era una ciutat ensopida i gris, on encara funcionava la cartilla de racionament. La presència d’aquells mariners va suposar la primera experiència de turisme de masses i va canviar els costums dels barcelonins, els quals van descobrir des del rock-and-roll i els texans, fins als plats combinats o les begudes de cola, els encenedors Zippo, les t-shirts o els calçotets slip, i van passar de la salsa al free-jazz. Un alè de modernitat que es va estroncar després d’un atemptat amb bomba l’any 1987. Un recorregut pel port, l’antic barri xinès, la plaça Reial o el carrer d’Escudellers a la recerca d’una època irrepetible.
Inici: Biblioteca Gòtic - Andreu Nin
Final: Escales del Portal de la Pau
A càrrec de Xavier Theros

La Barcelona de Picasso
Dijous 11 de maig, a les 17 h. Cal inscripció prèvia
Dissabte 3 de juny, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
Amb motiu dels 50 anys de la mort de Pablo Picasso i els 60 anys de la inauguració del Museu Picasso, us proposem celebrar l'obra i l'herència artística del pintor tot passejant pels carrers de Ciutat Vella que va freqüentar durant els gairebé 10 anys d'estada a Barcelona.
Descobrirem els espais on es va hostatjar, com els Porxos d'en Xifré, els indrets on es divertia amb el seu cercle d'amistats o els tallers on va crear algunes de les primeres obres que marcarien la seva ascensió artística. El Museu Picasso i la Biblioteca Francesca Bonnemaison, ens acolliran també en aquest recorregut per la Barcelona de tombant de segle XIX i XX, marc d'apassionades lluites ideològiques i socials, on Picasso va forjar el caràcter que li donaria la fama internacional.
Inici: Plaça Jaume Sabartés
Final: Biblioteca Francesca Bonnemaison
A càrrec d’Alba Casaramona

La Barceloneta poètica i negra
Dissabte 20 de maig, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
Barri de poetes com Joan Salvat-Papasseit, Tomàs Garcés o Felícia Fuster. Ombres de personatges de novel•la negra d’autors com Jaume Fuster, Andreu Martín o Manuel Vázquez Montalbán. Evocacions literàries de l’antiga muralla de mar i de l’antic barri mariner de vida al carrer i de cultura popular. I versos de Paul Celan o de Joan Boscán, o textos de Josep Pla i Josep M. de Sagarra.
Des del moll fins a la platja, un itinerari amb gust de sal per descobrir que la Barceloneta és plena de literatura.
Inici: Edifici de Correus (Via Laietana / Passeig de Colom)
Final: Passeig Marítim de la Barceloneta (a l'altura del carrer d’Andrea Doria).

Escriptores del Raval
Divendres 9 de juny, a les 17 h. Cal inscripció prèvia
Proposem un itinerari pel Raval, escenari triat per diverses autores com a espai d'inspiració per ambientar les seves obres. Noms com ara Maruja Torres, Anna Maria Moix o Maria Aurèlia Capmany, que eren filles i veïnes d'aquest barri històric, o Carmen Laforet, o noms més actuals com ara Olga Merino, Care Santos o Elsa Plaza, que situen les seves històries i escrits en aquests carrers i places. Amb la seva ajuda, teixirem un itinerari en què el Raval tindrà mirada femenina.
Inici: Biblioteca Sant Pau - Santa Creu 
Final: Plaça de Josep M. Folch i Torres 
A càrrec de Marga Arnedo

Sant Martí: masies, llibres i verns
Dissabte 10 de juny, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
Un dels racons amb més encant de Barcelona és el conjunt de masies i l’església de Sant Martí de Provençals. L’antiga vila, ubicada en el camí a Bàrcino, conserva tot un patrimoni artístic i arquitectònic enriquit, des de fa un any, amb la Biblioteca Gabriel García Márquez, una de les més modernes i boniques de la ciutat i que coneixerem en aquesta passejada.
Inici: Biblioteca Gabriel García Márquez
Final: Rambla de Guipúscoa
A càrrec de Núria Pujol

Memòria de la repressió i la resistència LGTBI
Dissabte 17 de juny, a les 10.30 h. Cal inscripció prèvia
Recorregut urbà per les petjades de cent anys de resistència de les persones LGTBI+ Barcelona. Des dels primers llocs de socialització del segle XX fins a la conquesta de drets i l'emergència de noves identitats al segle XXI. Començarem per les primeres passes dels anys vint i trenta, les controvèrsies i confluències entre la causa LGTBI+ i les organitzacions obreres, la repressió franquista i la resistència, els primers moviments i organitzacions dels setanta, la pandèmia del VIH, la reemergència d'un ampli moviment a finals dels noranta, que arriba fins als nostres dies, la conquesta de drets i l'emergència de noves identitats. Una reflexió sobre la memòria i el seu potencial transformador per pensar els reptes de la lluita pels drets de les persones LGTBI+ en el segle XXI.
En el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI.
Inici i final: Biblioteca Sant Pau - Santa Creu
A càrrec de Barcelona Rebelde

Itineraris per Barcelona