Club de lectura a mida. La Guerra Civil Espanyola a Barcelona

Clubs de lectura. Club de lectura al voltant de 3 obres literàries, completat amb 3 itineraris per la ciutat. De maig a juliol. Ho organitza: El Born CCM i Biblioteques de Barcelona. Hi col·labora: Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona. Inscripcions obertes

En aquest club de lectura reflexionarem sobre el conflicte que va tenir lloc a la ciutat entre els anys 1937 i 1939 a partir de tres obres literàries. Les lectures, publicades pels Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona, es complementaran amb tres itineraris per recórrer els espais on van tenir lloc els esdeveniments que detallen els llibres. A més, després de cada sessió de club, hi haurà una visita guiada per l’exposició Per què la guerra? Memòries, herències i representacions de les violències bèl·liques de El Born Centre de Cultura i Memòria (El Born CCM).
A càrrec de: Mireia Capdevila i Candell, historiadora

Club de lectura amb motiu de l’exposició “Per què la guerra? Memòries, herències i representacions de les violències bèl·liques”; Biblioteques de Barcelona, El Born CCM i Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona col·laboren per oferir aquesta activitat a fi de reflexionar sobre la Guerra Civil Espanyola a Barcelona.
Cal inscripció prèvia

1- “Topografia de la destrucció. Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939)” de Laia Araño i Mireia Capdevila
Comentari del llibre: dijous 16 de maig, a les 18 h. A la sala Castellví de El Born CCM. Al final hi haurà una visita guiada per l’exposició “Per què la guerra?”

Itinerari “La Barcelona bombardejada (1936-1939)”: dijous 23 de maig, a les 18 h
Entre el mes de febrer del 1937 i el gener del 1939, Barcelona va ser bombardejada sistemàticament per les aviacions italiana i franquista, que van llançar projectils sobre la Barceloneta, Ciutat Vella, l’Eixample, el Poble-sec, el Poblenou, etc., castigant-ne una vegada i una altra el veïnat. Us proposem un itinerari pel centre de la ciutat que té com a objectiu recordar l’“urbicidi” que va patir la ciutat durant més de dos anys. Recorrerem alguns dels punts més emblemàtics d’aquest episodi històric (bombardeig del Coliseum, la Universitat de Barcelona, Sant Felip Neri, la Catedral, etc.) i coneixerem les afectacions que les bombes enemigues van ocasionar a la ciutat.
Lloc d’inici: plaça de la Universitat (davant de la porta principal de la UB)
Lloc final: Biblioteca Francesca Bonnemaison
Cal inscripció prèvia

2- “Barcelona, gener de 1939. La caiguda”, de Francesc Vilanova
Comentari del llibre: dijous 13 de juny, a les 18 h. A la sala Moragues de El Born CCM. Al final hi haurà una visita guiada per l’exposició “Per què la guerra?”

Itinerari “Gener del 1939. La caiguda de Barcelona a mans franquistes”: dijous 20 de juny, a les 18 h
El 26 de gener de 1939 Barcelona va caure a mans franquistes. La ciutat es va ocupar en una operació militar perfectament dissenyada en el marc de la campanya de Catalunya. Després de Viena (març del 1938) i abans de Praga (març del 1939), Barcelona fou la segona gran ciutat europea que queia en mans d’un règim feixista, encapçalat en aquest cas pel general Francisco Franco. Us proposem un itinerari que ressegueix l’avanç de les tropes franquistes pels carrers de la ciutat aquell 26 de gener de 1939. Recorrerem alguns dels punts més emblemàtics d’aquest episodi històric acompanyats d’una selecció de les millors fotografies inèdites recentment publicades al volum Barcelona, gener del 1939. La caiguda
Lloc d’inici: plaça de la Universitat (davant de la porta principal de la UB)
Lloc final: Biblioteca Sant Pau- Santa Creu
Cal inscripció prèvia

3- “Nazis a Barcelona. L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945)”, de Francesc Vilanova i Mireia Capdevila
Comentari del llibre: dijous 11 de juliol, a les 18 h, a la sala Moragues de El Born CCM. Al final hi haurà una visita guiada per l’exposició “Per què la guerra?”

Itinerari “La Barcelona nazi (1939-1945)”: dijous 18 de juliol, a les 18 h
Us proposem un itinerari pel centre de la ciutat que resseguirà la presència de l’Alemanya nazi a Barcelona durant els anys de la postguerra. Amb la caiguda de la ciutat a mans franquistes el 26 de gener de 1939, les noves autoritats municipals van cedir l’espai públic i els principals edificis de la ciutat als nous amics i aliats, l’Alemanya d’Adolf Hitler i, en menor grau, la Itàlia de Benito Mussolini. Espais emblemàtics com la Universitat de Barcelona, la plaça de Sant Jaume o el Palau de la Música es van veure engalanats amb esvàstiques i retrats de Hitler. Entre el 1939 i el 1945 la presència nazi i feixista a la ciutat va ser reiterada, i el règim franquista, malgrat la seva neutralitat oficial en la guerra europea, va tenir un gran interès a mostrar la seva coincidència ideològica i política amb les noves dictadures europees. Al llarg d’aquest recorregut, coneixerem una Barcelona desconeguda i durant molts anys silenciada.
Lloc d’inici: plaça de la Universitat (davant de la porta principal de la UB)
Lloc final: Biblioteca Francesca Bonnemaison
Cal inscripció prèvia

Mireia Capdevila i Candell: historiadora, investigadora, autora de llibres i comissària d’exposicions. Llicenciada en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID-UAB). Coordinadora de l’Arxiu Històric de la Fundació Carles Pi i Sunyer, centre des del qual ha portat a terme diferents projectes de recerca.

Organitza: Biblioteques de Barcelona i El Born CCM
Hi col·labora: Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona