A taula! Cicle de cultura i gastronomia

EL PROJECTE

Comensalitat – L’acte de compartir el menjar en una mateixa taula, entenent-la com un escenari per la transmissió de coneixements capaç de consolidar identitats col·lectives i generar cohesió social.

Aquest és un concepte imprescindible per conèixer el projecte “A Taula! Cicle de Cultura i Gastronomia”, orientat a explorar l’alimentació en totes les seves dimensions i compartir recursos per empoderar-nos en els nostres hàbits i pràctiques relacionades amb el menjar.

La cuina del Sortidor és un espai de trobada on embrutar-se les mans, acompanyar-nos en els nostres aprenentatges culinaris, conèixer la constel·lació de projectes i iniciatives d’alimentació sostenible que hi ha al territori, compartir dubtes i consells, olorar i tastar receptes delicioses...

Ara que per fi podem tornar a veure la cuina en tot el seu esplendor et convidem a conèixer els objectius i línies de treball del projecte.  

 

 

Activisme gastronòmic

Menjar és un acte quotidià que està estretament relacionat amb diverses problemàtiques ambientals i socials, de manera que les decisions que prenem i les pràctiques que tenim com a consumidores tenen un gran impacte a escala global i local. És per això que també és una bona eina de transformació social que ens permet avançar cap a un futur més sostenible i més just. Reflexionem al voltant de la dimensió política de l’alimentació.

Cuinant vincles

Observar l’alimentació com un fet social i cultural i comprendre els seus significats contribueix al respecte per la diversitat cultural i a combatre les desigualtats socials. Al voltant dels fogons compartim vivències i experiències, coneixem diferents cultures alimentàries i posem en valor la diversitat a través dels sabors tot cuinant ingredients d’orígens diversos.

Bons hàbits

L’alimentació i la salut tenen una relació molt estreta, i les activitats d’aquest apartat les posen a dialogar. Posant el benestar físic i emocional al centre aprenem a relacionar-nos amb el menjar de manera saludable deslliurant-nos de la culpa i sense fer renúncies.

Plats forts

Les activitats d’aquest apartat estan dedicades als artistes més golafres! Les relacions simbiòtiques entre la gastronomia i altres disciplines o formes d’expressió artística les enriqueixen mútuament formant maridatges que de ben segur ens faran salivar.  Literatura, fotografia, urbanisme, arts plàstiques, música, disseny... Vine a tastar-los!

A peu de carrer

Coneixerem les manifestacions culturals culinàries que ens apropen als altres mitjançant les celebracions del calendari festiu. 

La història a taula

Des de fa un milió i mig d’anys a les cuines s’han generat sabers i tècniques que no només formen part del nostre patrimoni immaterial sinó que també són claus per la nostra alimentació. Coneixerem com cuinaven i què menjaven les poblacions que ens han precedit en diferents èpoques de la història i descobrirem el llegat gastronòmic que ens han deixat.

A través de tallers de cuina, cinefòrums, itineraris, activitats en família, exposicions, xerrades... abordem tot aquests eixos temàtics que tenen en comú la perspectiva de gènere, transversal a tot el projecte.

 


LES ENTITATS

La cuina també acull projectes de caràcter social desenvolupats per les entitats del territori que reverteixen en el veïnat del Poble-sec o bé per associacions sense ànim de lucre de la ciutat que treballen amb persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Vols conèixer els projectes que gaudeixen de la cuina del centre el 2022?

Entitats del Poble-sec:

Centre de Dia Tres Pins i Residència Tres Pins. Sant Pere Claver Fundació Serveis Socials: Aquesta entitat du a terme tallers de cuina amb persones majors d’edat amb discapacitat intel·lectual lleu i alteracions conductuals que viuen a la residència o que estan vinculades amb el Centre de Dia Tres Pins.

Serveis Socials de Sant Joan de Déu: Aquesta entitat del tercer sector atén a persones en una situació de sense llar no cronificada derivades dels serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona. Les membres del grup fan tallers de cuina on preparen receptes saludables i sostenibles participant de tots els processos, incloent la compra, per tal d’empoderar-se en relació als seus hàbits alimentaris.

Institut Municipal de Serveis Socials - CSS Poble-sec: El grup JOPS (Joves Poble Sec) està conformat per joves adolescents d’entre 12 i 16 anys en situació de vulnerabilitat. La cuina esdevé un espai que garanteix la relació entre ells i amb referents que els ofereixen suport en el seu procés educatiu. 
 

Coordinadora d’entitats del Poble-sec:  Aquesta entitat cogestora del centre cívic té per objectiu fomentar la participació de les associacions i entitats del barri. Als sopars d’opinió es debaten temes d’interès pel veïnat i s’aborden problemàtiques relacionades amb les qüestions socials que afecten el territori.

Entitats de la ciutat:                         

Tasta’m. Fundació Servei Solidari: Aquest és un  projecte de formació sociolingüística i ocupacional adreçat a menors migrats sols. L’objectiu del projecte és crear ponts cap a l'educació reglada i vetllar per la reincorporació del jovent a l’educació formal (PFI, FP…), oferir un tastet d'oficis per orientar les participants i acompanyar-les en la definició del seu itinerari laboral i crear espais de coneixença.

Servei de Rehabilitació Comunitària. Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Serveis de salut mental: Un grup de persones amb trastorn mental sever es reuneix a la cuina per realitzar tallers que els ajuden a augmentar la independència i autonomia en relació a l’alimentació a la vegada que gaudeixen d’un espai de relació que afavoreixi la creació de vincles entre els companys.

BACuinetes sense fronteres. BarcelonActua: l’objectiu d’aquesta fundació sense ànim de lucre és que les persones en situació de vulnerabilitat a les quals atenen aconsegueixin una emancipació sostenible. Els col·lectius amb els quals treballen són joves migrants, famílies monoparentals femenines i persones sense llar. A la cuina del Sortidor comparteixen i cuinen receptes originàries dels països de les persones refugiades i nouvingudes que acaben d’arribar a Barcelona i fan un àpat amb les persones en situació de sense llar del Raval.

T’agradaria utilitzar l’espai de la cuina?

Escriu-nos a ccelsortidor@bcn.cat.

Ens encantarà conèixer el teu projecte!

 

 

Compartir